Energie besparen in huis

De muren isoleren en dubbelglas laten plaatsen zijn dingen waar we als eerste aan denken wanneer we het hebben over energie besparen in huis. Ook onderstaande tips helpen u bij een energiebesparing.

1. Kies voor zonnepanelen

Zonnepanelen kopen vergt een grote investering, maar ze kunnen op den duur een significante besparing opleveren. U wekt voor een deel uw eigen energie op en uw eigen verbruik wordt van uw energierekening afgehaald. Zorg er wel voor dat u voor de juiste zonnepanelen kiest. Er zijn soorten zonnepanelen die wat goedkoper zijn, maar een minder lange levensduur hebben en dus uiteindelijk eerder aan vervanging toe zijn.

2. Koop een zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor warm water dat u kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het douchen. U bespaart met een zonneboiler geld doordat u deels uw eigen warmwatervoorziening heeft. De zon verwarmt het water op, waarmee u voor zo’n 50% aan energie bespaart. Niet alleen beter voor de portemonnee, ook beter voor het milieu.

3. Vervang uw cv-ketel

Heeft u nog een cv-ketel in huis? Deze vervangen door een hr-ketel bespaart geld en energie. Een hr-ketel is een hoogrendementsketel die het vocht uit de verbrandingsgassen condenseert en de warmte die daarbij vrijkomt gebruikt om het water in de ketel te verwarmen. Daarmee slaat u twee vliegen in één klap. Laat daarnaast uw ketel regelmatig onderhouden om het maximale rendement te behouden.

4. Vervang waar nodig

Kleine veranderingen kunnen grote veranderingen teweeg brengen. Koop een waterbesparende douchekop, vervang halogeen- en gloeilampen door spaar- of ledlampen en vervang de rubbers in uw koelkast of diepvries wanneer deze niet goed sluiten. Let daarnaast bij het kopen van nieuwe apparaten op het energielabel en op de grootte van de apparaten. Een grote koelkast voor twee personen is niet nodig en kost meer geld dan nodig.

5. Wees zuinig met warmte en water

Probeer één minuut minder te douchen en zet de verwarming één graadje lager. Sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waarin u zich bevindt. Zet de thermostaat ’s nachts op vijftien graden en zorg ervoor dat u een vloerverwarming ’s nachts op zeventien of achttien graden zet. Het opwarmen van een vloerverwarming duurt namelijk langer dan een normale verwarming. De thermostaat overdag op vijftien graden zetten wanneer u de hele dag weg bent, scheelt ook veel geld.

Energie besparen in huis kan veel opleveren, net als een slim gebruik van apparaten of energie vergelijken. Keer terug naar de algemene pagina over energie besparen.

Keer terug naar de pagina over energie besparen

Copyright © 2023 Energieleveranciers.be Naar boven