Energieleveranciers vergelijken

 • Bespaar en verlaag uw energiefactuur
 • Laagste prijsgarantie
 • Goedkoper dan groepsaankopen
 • Altijd 14 dagen bedenktijd
svg
kWh Enkel dag
kWh Dag
kWh Nacht
kWh Excl Nacht
kWh m3 Gas
Stroom metertype Selecteer uw type meter: enkel dag, dag & nacht, dag & exclusief nacht of dag & nacht & exclusief nachttarief.
Hebt u zonnepanelen? Klik de knop voor een vergelijking incl. alle kosten voor teruglevering (prosumententarief).
kW Uw vermogen Geef hier het vermogen in van uw omvormer(s) in kW (bijv 5.5 kW). De kosten per jaar vindt u terug onder details bij Nettarieven -> Prosumententarief.

Wat 1 kWh elektriciteit kost? Hoeveel de prijs per kwh de energiefactuur bepaalt.

De prijs per kwh is één van de belangrijkste factoren die de hoogte van jouw energierekening bepaalt. Wij krijgen vaak de vraag wat de prijs per kWh is en dat zoeken we dag na dag voor je uit.

Wat echter nog belangrijker is, het feit dat je met onze handige simulator in een mum van tijd alle leveranciers vergelijkt en je er altijd de goedkoopste vindt dankzij onze laagste prijsgarantie.

Weten wat een kWh elektriciteit je kost bij elke energieleverancier?

Zie de de prijs per kwh met alles inbegrepen door de volgende stappen te volgen.

1. Start met een eenvoudige simulatie door je postcode in te geven in het formulier boven aan deze pagina

2. In de resultaten kies je vervolgens voor de details van de goedkoopste energieleveranceier, op die pagina is namelijk de prijs per kwh al voor je berekend.

3. Verneem hiermee onmiddellijk wat één KWh energie kost met alles inbegrepen bij de goedkoopste energieleverancier voor zowel elektriciteit als gas.


Wist je dat de prijs van 1 kWh energie een enorme invloed heeft op de kostprijs van je energie?

Onderstaand overzicht laat de belangrijkste kosten per kWh en per energieleverancier zien. Deze zijn onderverdeeld in:

 • abonnementskosten (kosten per jaar)
 • kosten per kilowattuur
 • kosten voor groene stroom
 • kosten voor warmtekrachtkoppeling (WKK)

Afhankelijk van je verbruik en type meter kan de prijse per kWh verschillen. Ook de jaarlijkse abonnementskosten per leverancier spelen een belangrijke rol in totaalprijs van je factuur.

Deze kosten bepalen de hoogte van jouw totale energieprijs en zijn verschillend per leverancier. Er zijn ook nog andere kosten van toepassing, zoals de transport en heffingskosten. Die kostprijs is bij elke leverancier gelijk doordat die zijn vastgesteld door netbeheerders en de overheid. Bovendien kunnen de abonnementskosten flink verschillen per aanbieder, waardoor je het best kijkt naar de prijs per kWh all-in inclusief vaste kosten, heffingen en taksen.

Waarom niet alleen kijken naar de prijs per kWh?

Bij het overstappen naar een nieuwe energieleverancier geldt daarom: kijk niet alleen naar de prijs per kWh. Er zijn namelijk nog genoeg andere dingen die invloed hebben op de hoogte van de energierekening. Door energie vergelijken kun je de totaalprijzen van energieleveranciers opzoeken en daarmee veel geld besparen.

Een lage kWh-prijs is geen garantie voor een lage energierekening. De totale energieprijs wordt door meer factoren bepaald dan alleen de prijs per kWh. Zo kunnen vaste abonnementskosten per leverancier makkelijk €50,- verschillen, iets dat je niet weet wanneer je alleen kijkt naar de prijs per kWh. Daarom biedt het vergelijken via Energieleveranciers.be een voordeel. Alle kosten worden namelijk direct meegenomen in onze simulator zodat je weet wat je precies gaat betalen. 

Kiezen voor het juiste energiecontract

Het kiezen voor een goed contract is niet moeilijk. Het voordeel van de energiesimulator op Energieleveranciers.be is dat je de zoekresultaten kunt aanpassen op jouw persoonlijk situatie. Wat is dan precies het voordeligste contract? En kies ik voor een vast of variabel tarief? Lees hieronder de antwoorden op je vragen.

Waarom kan ik geld besparen met een energievergelijker?

Energieleveranciers vergelijken en overstappen levert je gemiddeld meer dan € 300,- per jaar op. Vooral wanneer je elk jaar opnieuw overstapt, profiteer je het meest. Je kunt dan namelijk elk jaar opnieuw van kortingen genieten die de energieleveranciers aanbieden. Deze kortingen kunt je meestal niet vinden op de website van de energieleverancier zelf, doordat er daar geen concurrentie aanwezig. Prijzen vergelijken en overstappen via Energieleveranciers.be loont dus!

Bovendien is de resultatenlijst wanneer je een vergelijking heeft gedaan, overzichtelijk. Je ziet precies hoeveel je gaat betalen. In de totaalprijs zijn alle kosten meegenomen waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. We nemen dus alle onderdelen mee, inclusief de prijs per kWh, de vaste kosten en speciale kortingen. Op basis daarvan berekenen op basis daarvan de goedkoopste energieleverancier. En dat helemaal toegespitst op jouw situatie.

Wat is het goedkoopste contract?

Het beste contract dat je kunt kiezen is een variabel contract. De CREG (Commissie voor de Regulering
van de Elektriciteit en het Gas) heeft een formule bepaalt waarmee een realistische schatting gemaakt kan worden voor de komende twaalf maanden. De prijs is dan berekent op jaarbasis en vooral voordeliger dan een vast contract.

Hoe verandert de kostprijs van energie per maand?

Doordat de prijzen elke maand veranderen, kunnen we de trends per maand in kaart brengen. Onderstaande grafiek laat duidelijk zien waar de pieken en dalen zitten voor de gemiddelde kWh-prijs in de afgelopen maanden van alle energieproducten van leveranciers. Op deze manier heb je een idee in welke periode je het best kunt profiteren van een lage prijs voor energie. We zien vanaf augustus een stijging naarmate we de wintermaanden ingaan en langzaam weer dalen richting de lengte. Richting de zomer stijgen de prijzen licht.

Evolutie Gemiddelde kWh-prijs elektriciteit in eurocent (€c)

evolutie gemiddelde kwh prijs elektriciteit

In de grafiek is de trend van elektriciteit getoond per maand. Voor elektriciteit is er een lijn per type meter voor aansluitingen met een:

 • Enkelvoudige meter tegen dagtarief
 • Dubbele meter tegen dagtarief
 • Dubbele meter tegen nachttarief
 • Exclusief nachtmeter tegen nachttarief

Kostprijs elektriciteit per kWh: Kies ik voor een vast of variabel tarief?

Door ieder jaar bij onvangst van uw eindfactuur een vergelijking te maken, kunt je flink geld besparen. Overstappen op een vast tarief wanneer het energietarief op dat moment erg laag is, pakt goed uit. Je bent dan van de prijs verzekerd. Echter is de ervaring dat variabele prijzen vaak lager uitpakken over een periode van 12 maanden.

Variabel tarief

Met een variabel tarief profiteer je van een voordelig contract. Bij een vast tarief staan namelijk al voor een heel jaar de prijzen vast, waardoor energieleveranciers zich indekken in het geval de energieprijzen teveel stijgen. Deze zekerheid berekenen ze door aan de klant. Een ander voordeel is dat je profiteert van prijsdalingen.

Vast tarief

Het grootste voordeel dat je weet waar je aan toe bent. De prijzen staan namelijk voor een bepaalde periode al vast. Dat is ook meteen een nadeel, want wanneer de kWh-prijs daalt, kun je daar niet van profiteren. Daarnaast dekken energieleveranciers zich in tegen een eventuele prijsstijging en dat wordt doorberekend aan jouw als klant.

Wil je weten welk energiecontract de beste prijs biedt? Bekijk de beste aanbiedingen voor jouw postcode en verbruik door in onze energie simulator jouw postcode in te geven en de verschillende energiecontracten te vergelijken.

Copyright © 2019 Energieleveranciers.be Naar boven