Energieleveranciers vergelijken

  • Bespaar en verlaag uw energiefactuur
  • Laagste prijsgarantie
  • Goedkoper dan groepsaankopen
  • Altijd 14 dagen bedenktijd
svg
Elektriciteit ???
Gas ???

Gemiddeld verbruik elektriciteit berekenen

Met deze simulator kunt u vrij eenvoudig het gemiddeld energieverbruik elektriciteit berekenen voor uw persoonlijke woonsituatie, gezin of type woning.
Geef in de simulator uw gegevens in met hoeveel personen u bent en welke type huis en isolatie van toepassing is voor u. Zo krijgt u een gedetailleerde schatting van het verbruik elektriciteit en gas in kWh.

Hier vindt u alle informatie over het gemiddelde verbruik in België.


Wat is het gemiddelde verbruik van elektriciteit per huishouden in België?

Om te zien of u met uw verbruik in de buurt komt van het Belgisch gemiddeld verbruik voor u alleen of voor uw gezin kunt u onderstaande grafiek raadplegen. Hierin vindt u het overzicht van de verschillende verbruiksprofielen op basis van het aantal personen in een gezin en het type elektriciteitsmeter dat men heeft. Betaalt u een enkel tarief of heeft u een dag- en nachttarief? Het gaat om het gemiddeld verbruik elektriciteit in kWh voor een doorsnee gezin.

 

Het wordt snel duidelijk dat verwarmingstoestellen het gemiddeld verbruik in een gemiddeld huishouden flink kunnen doen stijgen. Dat is ook van toepassing voor oudere elektrische apparaten met een slechter energielabel.

Het veelvuldig verbruik van dit soort apparaten zorgt al snel voor een veel hoger elektriciteitsverbruik dan bij nieuwere energiezuinige apparaten met een A+ energielabel die op een verstandige manier worden gebruikt. Het gemiddeld verbruik elektriciteit voor een Belgisch huishouden ligt dan ook rond de 3500 kWh. Let wel, 3500 kWh is het gemiddelde verbruik voor een huishouden met 3 á 4 personen.

Deze cijfers zijn per jaar op basis van gemiddelde cijfers van de VREG. Deze cijfers geven alvast een algemene richtlijn waarmee u kunt bepalen of u boven of onder het gemiddelde verbruik elektriciteit zit.

Hoe kan ik energie besparen?

Uit onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat het gemiddeld verbruik elektriciteit voor een doorsnee gezin onderverdeeld kan worden in apparaten die gemiddeld de meeste elektriciteit verbruiken.

De volgende illustratie geeft van hoog naar laag de apparaten weer waarmee u het meest kunt besparen. De kosten voor het energieverbruik kunt u naar beneden brengen door apparaten aan te schaffen met energielabel A+++.

 

verdeling gemiddeld verbruik elektriciteit huishouden

 

Tips voor energie besparen

Weten hoe u in huis energie kunt besparen? Van slimme apps tot uw muren isoleren, we hebben alle tips om energie te kunnen besparen voor u op een rijtje gezet.

Weet u ook al hoeveel u zelf kunt besparen op uw huidige energierekening? Vindt de goedkoopste energieleverancier en zie direct welke leverancier de energie het goedkoopste is.

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven