Nachttarief elektriciteit

  • Vind u nachttarief uren
  • Bespaar op uw nachttarief
  • Laagste prijsgarantie
  • Goedkoper dan groepsaankopen
svg
Stroom metertype Selecteer uw type meter: enkel dag, dag & nacht, dag & exclusief nacht of dag & nacht & exclusief nachttarief.

Nachttarief elektriciteit. Wanneer begint het dag- en nachttarief?

Denkt u eraan over te stappen naar een dag- en nachttarief of wilt u weten wanneer deze voor u ingaat? Op deze pagina vindt u meer informatie over het aanvragen van een nieuwe meter, de kosten en de tijden waarop u gebruik kunt maken van het nachttarief.

De nachtmeter meet standaard door de weeks vanaf 22.00 uur tot 07.00 uur en altijd in het weekend. Afhankelijk van uw gemeente en netbeheerder kan de tijd afwijken en is deze vanaf 21.00 uur tot 06.00 uur. De dagmeter meet automatisch wanneer de nachtmeter niet meet.

Wanneer begint mijn nachttarief

U kunt hieronder eenvoudig uw nachttarieftijden opvragen voor uw postcode.

Uw postcode
E-mailadres

Nachttarieven verschillen per leverancier

Niet alleen kunt u geld besparen door uw apparaten zoveel mogelijk te gebruiken tijdens het nachttarief, maar ook door over te stappen naar een leverancier met een laag tarief. Met onze vergelijker kunt u snel zien welke tarieven de leveranciers hanteren voor uw postcode en wat dus op dit moment de goedkoopste energieleverancier is. De prijzen worden elke maand rond de vijfde dag van de maand bijgewerkt.

Klanten met een budgetmeter

Voor klanten die een budgetmeter hebben veranderen de uren van het dag en nachttarief niet.

Uitzonderingen:
In de gemeenten Ichtegem, Ruislede, Wingene, De Haan en het noordelijke gedeelte van Tielt veranderen de uren van het nachttarief naar 21u tot 6u als je een budgetmeter hebt.

Brussels Gewest

Sinds 1 april 2018 zullen alle meters met een nachttarief in het gehele Brussels Gewest het verbruik tegen dagtarief aanrekenen van 07:00 tot 22:00 uur en tegen nachttarief van 22:00 tot 07:00 uur. De ‘uitsluitend nachtmeter’ volgt dan ook het schema van 22:00 tot 7:00 uur. Let op: Het nachttarief zal alleen in het Brussels gewest op wettelijke feestdagen voortaan ook overdag van toepassing zijn gelijk aan hoe het nu ook al het geval is tijdens weekends.


Veelgestelde vragen over het nachttarief

Bekijk hieronder de antwoorden op de meestgestelde vragen over het nachttarief elektriciteit.

Wanneer geldt het nachttarief elektriciteit?

In Vlaanderen wordt de sturing van het dag- en nachttarief beheerd door de twee netbeheerders Eandis en Infrax. Beide beheerders hanteren een vast tijdschema voor het ingaan van het nachttarief per gemeente en is daarom over het algemeen vanaf 22:00 uur ’s avonds tot 07:00 uur ’s morgens voor dagen doordeweeks en in het weekend van vrijdag tot maandagochtend. Het maakt dus geen verschil of u een nachttarief Electrabel, nachttarief Luminus of Nachttarief Eni heeft omdat de netbeheerder het urenschema toepast en niet de energieleverancier. De dubbele meter schakelt dan volgens het urenschema automatisch tussen het dag- en het nachttarief.

Afwijkend uurschema

Let op: Er is een aantal gemeenten met een afwijkend uurschema. In plaats van de standaard nachttarief uren, hanteren sommige gemeentes het nachttarief tussen 21.00 uur – 06.00 uur. Deze vindt u hieronder per netbeheerder.

Nachttarief uren bij Eandis

Tariefperiodes Gaselwest
Tariefperiodes IMEA
Tariefperiodes Imewo
Tariefperiodes Intergem
Tariefperiodes Iveka
Tariefperiodes Iverlek
Tariefperiodes Sibelgas

Nachttarief uren bij Infrax

Via deze link vindt u meer informatie over de volgende gemeentes die afwijken van het standaardschema voor nachttarief uren. Zij hanteren als uitzondering een nachtschema van  21:00 uur – 06:00 uur. De volgende gemeenten vallen onder deze uitzondering:

Uitzonderingen: in Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Galmaarden, Geetbets, Glabbeek, Gooik, Herne, Holsbeek, Kampenhout, Kortenaken, Landen, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Pepingen, Steenokkerzeel, Tielt-Winge en Baal (Tremelo) is het dagtarief van 6 tot 21 uur van maandag tot en met vrijdag en het nachttarief van 21 tot 6 uur en tijdens het weekend. In Wevelgem-Centrum en Izegem geldt deze regeling enkel indien er geen budgetmeter staat.

Het zit het met het nachttarief en feestdagen?

Feestdagen hebben geen invloed op het nachttarief. Dat betekent dat u op feestdagen die op een doordeweekse dag vallen, overdag het normale dagtarief betaalt. Ook de tijden waarop het nachttarief gehanteerd wordt, blijven hetzelfde.

Wat kost overgaan naar het dag- en nachttarief?

Om van het dag- nachttarief gebruik te maken, heeft u een dubbele meter nodig. Deze kunt u aanvragen bij uw netbeheerder. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de mate waarin uw meterkast is voorbereid en variëren tussen de 170 en 330 euro. Het bedrag dat u aan btw betaalt, is afhankelijk van uw huishouden.

  • Huishoudens jonger dan tien jaar betalen 6% btw.
  • Huishoudens ouder dan tien jaar betalen 21% btw.

Ook wanneer u van een dubbeltarief overgaat naar een enkeltarief, betaalt u voor de kosten van een enkele meter of het aanpassen ervan.

Is Eandis uw netbeheerder? Dan wordt er altijd een nieuwe meter geplaatst en kunt u de meter niet laten aanpassen. Dit is wel mogelijk indien Infrax uw netbeheerder is. Weet u niet wie uw netbeheerder is? Op de website van Vreg kunt u uw netbeheerder terugvinden.

Loont een tweevoudige meter?

Per jaar bespaart een gemiddeld gezin €15 met een tweevoudige meter (dag- en nacht) ten opzichte van een enkelvoudige meter. In dit geval wordt er net zoveel stroom verbruikt overdag als ‘s nachts. Doet u hard uw best en verbruikt u 60% van de stroom tegen het lage tarief, dan bespaart een gemiddeld gezin slechts €50 per jaar. Het voordeel van het plaatsen van een nieuwe tweevoudige meter is daarom voor de meesten verwaarloosbaar. De installatiekosten liggen namelijk tussen de €200 en €400. Een belangrijk bijkomend voordeel van het nachttarief is dat dit tarief ook in de weekenden geldt. Dit is uitermate geschikt voor de klusjes in de tuin met elektrische apparaten, of wanneer bijvoorbeeld uw bedrijf aan huis heeft waarbij u vooral in het weekend werkt.

Vanaf wanneer is het nachttarief voordeliger?

U kunt met deze eenvoudige tip nagaan of het voor u aantrekkelijk is om over te schakelen naar het tweevoudig uurtarief of dat u het best uw nachttarief kunt aanhouden. Noteer hiervoor voor een periode van twee weken iedere dag uw meterstand om 7:00 uur en 22:00 uur. Tel vervolgens het totaal van uw dagverbruik en van uw avond- & weekendverbruik. Op basis van de totalen hanteert u de volgende drie vuistregels:

  1. Is uw nacht- & weekendverbruik hoger dan 50% van het totaal, dan is het interessant om over schakelen op het tweevoudig uurtarief;
  2. Is uw nacht- & weekendverbruik hoger dan 30% van het totaal en hebt u al een tweevoudige meter ter plaatste, dan is het interessant om het tweevoudig uurtarief aan te houden;
  3.  In alle andere situaties houdt u of verandert u beter terug naar het enkelvoudig uurtarief.

Wat heb ik nodig voor het nachttarief?

Om gebruik te maken van een dag- en nachttarief voor elektriciteit, heeft u een tweevoudige elektriciteitsmeter nodig. Op die manier kunt u gebruik maken van de lagere nachttarieven als u vooral ‘s nachts stroom verbruikt.

Hoe lang duurt het aanvragen van een nieuwe meter?

Eandis
Bij Eandis is de looptijd bij een schriftelijke offerte bij een oude meterkast 6 tot 8 weken. Wanneer u mondeling een offerte via een telefoongesprek bevestigt, duurt de levertijd 2 tot 3 weken.

EANDIS Prijzen en aanvraagprocedure

Infrax
Bij Infrax kunt u een nieuwe aanvraag online doen via een formulier van de klantenservice of via een afspraak op kantoor in Genk of Hasselt. Het is telefonisch niet mogelijk om een nieuwe aanvraag te doen. Het duurt vervolgens drie weken om de offerte en factuur op te stellen. Nadat u de factuur heeft betaald, kunt u bellen voor een afspraak voor het installeren van de nieuwe meter. De installatie zal dan plaatsvinden tussen de 1 en 3 weken. Wanneer u een nieuwe meter nodig heeft, wordt er geen slimme meter geplaatst.

INFRAX Prijzen en aanvraagprocedure

Zowel Eandis en Infrax zitten op dit moment nog in de proeffase wat betreft de plaatsing van slimme meters.

Moet ik een nieuw energiecontract aanvragen?

Nee, dit hoeft niet perse. U kunt uw huidige energiecontract meenemen. Het vergelijken van energieprijzen en overstappen naar een nieuwe leverancier kan echter wel goedkoper zijn. Bekijk daarvoor de prijzen in onze energievergelijker. Bij het aanvragen van een nieuwe meter maakt het niet uit of u eerst een energiecontract regelt of eerste een slimme meter aanvraagt. Het EAN-nummer van uw meter blijft hetzelfde, waardoor u alvast een aanvraag kunt doen. Wel moet u rekening houden met de levertijd van de slimme meter en startdatum van uw nieuwe contract.

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven