Slim gebruik van apparaten

Gemiddeld heeft een huishouden zo’n 80 elektrische apparaten in huis. Van slaapkamer tot kelder, overal in huis zijn apparaten te vinden. En dat betekent ook dat er ruimte genoeg is om te besparen. Slim gebruik van apparaten kan veel geld besparen.

1. Zorg voor een slimme app

Meten is weten. Wanneer u weet wat uw apparaten verbruiken, weet u wellicht ook waar de besparingen zitten. Heeft u al een slimme meter in huis? Er zijn verschillende apps beschikbaar om inzicht te krijgen in uw stroomverbruik, die gekoppeld worden aan uw slimme meter. Daarnaast helpt een app als Nest uw verwarmingskosten naar beneden te brengen, doordat ze u zicht geven op uw verbruik.

2. Gebruik apparaten op het juiste tijdstip

Heeft u een dag- en nachttarief? Dan kunt u makkelijk energie besparen door apparaten ’s nachts te gaan gebruiken. Overdag betaalt u meer voor elektriciteit dan ’s nachts, dus verplaats zoveel mogelijk van uw elektriciteitsverbruik naar de avond of de nacht als het nachttarief ingaat. Denk aan de vaatwasser of het wasmachine.

3. Zet apparaten helemaal uit

Stand-by is niet milieubesparend. Apparaten die op stand-by staan verbruiken minder stroom dan wanneer ze aan staan, maar het is natuurlijk beter om je televisie, laptop of lamp uit het stopcontact te halen. Zo verbruikt een dvd-speler of printer meer in de uren dat ze op stand-by staan dan de uren waarin ze gebruikt worden.

4. Let op bij een nieuwe aankoop

Een nieuwe aankoop doen kan geld schelen. Een plasmatelevisie is namelijk veel duurder in gebruik dan een led-tv. Daarnaast geldt: hoe groter het scherm, hoe meer energie het verbruikt. Wanneer u een nieuwe televisie aanschaft kunt u ook letten op het energielabel. Ook een cv-ketel vervangen door een hr-ketel is nuttig. Dat bespaart niet alleen geld, maar is ook beter voor het milieu.

5. Koop op maat

Een koelkast met een inhoud van 500 liter voor twee personen is wellicht wat overdreven. Koop daarom apparaten op maat. Dat scheelt geld, maar ook nog eens ruimte. Ook ketels zijn er in alle soorten en maten. Kies voor een ketel die het maximale vermogen heeft om jouw huis te verwarmen. Hoe hoger het vermogen, hoe meer energie hij verbruikt.

Lees meer over energie besparen in huis of energie vergelijken, of keer terug naar de pagina over energie besparen.

Keer terug naar de pagina over energie besparen

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven