Blog

Van barbecue tot airco: Je energieverbruik in de zomer

Van barbecue tot airco: Je energieverbruik in de zomer

Vandaag is het officieel zomer. En dat betekent dat de tijd van de festivals, barbecues en dagjes strand officieel is aangebroken. We zijn meer buiten en dus verbruiken we minder stroom en gas. Tenminste, dat denken we misschien. Maar is het energieverbruik in de zomer dan echt zoveel lager dan ons verbruik in de winter?

Zomer of winter: wanneer verbruiken we meer?

Dat je in de zomer meer buiten bent, wil niet zeggen dat je per definitie minder energie verbruikt. Denk maar eens aan een elektrische barbecue, een zwembad of stroom die nodig is om je favoriete festival te laten draaien. Een van de dingen waarmee een gezin in de zomer echter geld kan besparen, is door het niet gebruiken van de verwarming. Een doorsneegezin in Vlaanderen verbruikt per jaar gemiddeld 2.326 kWh aan aardgas voor koken en het verwarmen van water. Wordt aardgas ook gebruikt voor de verwarming, dan stijgt het verbruik naar 23.260 kWh per jaar. Een aanzienlijk verschil dus, waarop je in de zomer mooi kunt inspelen. In de afbeeldingen hieronder zie je een duidelijke daling van het stroom- en gasverbruik in de zomer.

energieverbruik zomer

Gemiddeld verbruik van elektriciteit met een enkele meter. Bron: cijfers afkomstig van Vreg.

Wel verbruiken we in de zomer iets meer water dan in de winter, doordat we de tuin besproeien, meer drinken, vaker douchen en het badje in de tuin van water voorzien. Wat betreft elektriciteit verbruiken we in de zomer iets minder dan in de winter, doordat de dagen korter worden en we de klok terugdraaien. Volgens een onderzoek van Essent bij onze noorderburen blijkt dat het elektriciteitsverbruik van Nederlandse huishoudens 2,6% hoger ligt na ingang van de wintertijd. Dat betekent natuurlijk niet dat we in de zomer helemaal geen energie verbruiken. Laten we eens kijken naar twee voorbeelden van apparaten die veelvuldig gebruikt worden in de zomer.

elektriciteitsverbruik zomer

Gemiddeld verbruik van elektriciteit met een dubbele meter. Bron: cijfers afkomstig van Vreg.

Barbecues

Gebruik je een elektrische barbecue? Een gemiddelde elektrische barbecue heeft een vermogen van 2.200 watt. Wanneer je 1,5 uur grilt op vol vermogen, kost dat zo’n 3,3 kWh aan elektriciteit. Bij een barbecue op gas zal er 0,5 tot 1,2 kilogram gas nodig zijn bij een barbecuemaaltijd van 1,5 uur. Een voordeel van gas is dat je de barbecue kunt uitschakelen op het moment dat iedereen eet.

gasverbruik zomer

Gemiddeld gasverbruik. Bron: cijfers afkomstig van Vreg.

Elektrische barbecues zijn het goedkoopst in gebruik en bovendien minder schadelijk voor het milieu dan barbecueën op gas of met kolen. Ter vergelijking: Een inductiekookplaat gebruikt gemiddeld 175 kWh per jaar. Deel dat door 365 dagen van het jaar en je komt uit op zo’n 0,50 kWh per dag. Koken op gas kost 0,100 kilogram gas (37 m3 gas per jaar gedeeld door 365) per dag. Dat scheelt toch al aardig. En dan nog maar niet te spreken over die extra koelkast voor het aanwezige bier.

Airco

Een airco verbruikt tussen de 800 en 5000 watt per uur, maar dit ligt natuurlijk geheel aan het model, de grootte van de kamer, de temperatuur etc. Stel, jouw airco verbruikt 1000 watt, dus 1 kWh. De gemiddelde prijs voor 1 Kwh is op dit moment (juni 2016) zo’n €0,05. Vermenigvuldig dat maar eens met het aantal uur dat de airco aanstaat. Om ervoor te zorgen dat je airconditioning minder verbruikt, zou je ervoor kunnen kiezen om alleen ’s nachts op de slaapkamer te koelen in plaats van overdag preventief de airco te laten draaien. Vooral bij het gebruik van een nachttarief is dit voordeliger. Een airco kopen met een goed energielabel kan ook heel wat bijdragen aan een lagere energierekening.

Met deze tips verlaag je je energieverbruik in de zomer

Barbecueën hoort nu eenmaal bij de zomer, en ook het bezoeken van een festival is voor velen belangrijk, ook al verbruikt zo’n festival enorm veel energie. Toch zijn er nog genoeg besparingen haalbaar in en om huis.

  1. Zet je verwarmingsketel op de zomerstand. Daarmee voorkom je dat je verwarming aanslaat op het moment dat het buiten wat frisser wordt, in de ochtend bijvoorbeeld.
  2. Zorg voor een goed gebruik van de koelkast en de diepvries. Ontdooi eten in je koelkast, kies voor een formaat apparaat dat past bij je behoeften en leg ijsklontjes in je diepvries. Niet alleen lekker voor in je drankjes, ook draagt het bij aan het koel houden van de apparaten.
  3. Droog je was buiten. Bespaart niet alleen geld, maar je wasgoed zal ook lekker fris naar buitenlucht ruiken.
  4. Hou de deuren en ramen dicht om te voorkomen dat het op een zonnige dag te warm wordt binnen. Niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je diepvries en koelkast. Telkens wanneer je de deur openmaakt, moeten ze kracht bijzetten om op temperatuur te blijven.
  5. Zet de waakvlam van je cv-ketel uit van de zomer. Buiten het stookseizoen de waakvlam uitzetten, bespaart jaarlijks ongeveer 35m3 gas.
  6. De muren isoleren zorgt ervoor dat in de winter de kou buiten blijft, maar ook dat in de zomer de warmte niet naar binnenkomt.
  7. Zet je de tuinverlichting regelmatig aan in de zomer? Gebruik tuinverlichting op zonne-energie. Overdag laden je lampjes op, ’s avonds kun je er een aantal uur gebruik van maken.

Overstappen: in de winter of in de zomer?

Ook wat betreft overstappen kun je profiteren van het seizoen. Overstappen naar een nieuwe energieleverancier kun je het beste na de zomer doen. Bij het opmaken van de jaarafrekening wordt gekeken naar je verbruik van een heel jaar. Stap je over na de dure wintermaanden, dan is de kans groot dat je moet bijbetalen. Je betaalt namelijk het hele jaar door elke maand een voorschotbedrag, wat betekent dat je in de winter iets minder betaalt dan je verbruikt, terwijl je in de zomer meer betaalt dan je verbruikt. Hou wel rekening met de opzegtermijn van één maand en het feit dat bij sommige energieleveranciers de kortingen pas geldig zijn wanneer je een heel jaar lid blijft.

Overstappen: zonnepanelen en veranderen van meter

Bij zonnepanelen ligt het anders. Je kunt het best overstappen op het moment dat de jaarlijkse meteropname wordt gedaan door je netbeheerder. Verander je al eerder, dan kan het zijn dat je geen voordeel hebt van je terugdraaiende teller. Een terugdraaiende teller werkt optimaal nadat je hem een heel jaar lang gebruikt hebt. De meterstanden worden elk jaar op hetzelfde moment opgenomen. Wil je van een tweevoudige meter naar een enkelvoudige meter overstappen? Ook dat kun je dat het beste doen wanneer de meterstanden worden opgenomen.

Ga jij de uitdaging aan en probeer je deze zomer zo veel mogelijk te besparen op je energierekening? Energieprijzen vergelijken en overstappen naar een goede energieleverancier na de zomer, kan je al veel opleveren. Heb jij nog meer tips om deze zomer zo milieuvriendelijk mogelijk te leven?

Start met energie vergelijken

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven