Voorschotfactuur

Voorschotfactuur

Energieleveranciers maken een schattig van uw jaarlijkse energieverbruik. Dit doen zij aan de hand van onder meer de meterstanden. Om te voorkomen dat u één groot bedrag moet betalen, splitsen ze dit bedrag op in termijnen zodat u elke maand een factuur krijgt. Het minimumvoorschotbedrag is €30 per aansluiting. Het is ook mogelijk elke twee of drie maanden uw voorschotfactuur te betalen. Het voorschotbedrag laten aanpassen door uw leverancier is mogelijk als u daar een goede reden voor heeft, bijvoorbeeld wanneer u uw woning tijdelijk niet bewoont, u extra toestellen hebt gekocht waardoor u meer gebruikt of u zonnepanelen heeft geplaatst.

Voorschotfactuur en jaarafrekening

Na 12 maanden ontvangt u de jaarafrekening. Hier staat het precieze bedrag op dat u moet betalen voor uw gasverbruik op basis van uw meterstanden. Het is het totaalbedrag van wat u daadwerkelijk heeft verbruikt. Als u teveel heeft betaald, stort de energieleverancier dit bedrag terug. Heeft u uiteindelijk meer betaald dan er van tevoren berekend was? Dan moet u bijbetalen. Aan de hand van deze jaarafrekening berekent uw energieleverancier ook het voorschot voor het daaropvolgende jaar, zodat uw geschatte verbruik beter aansluit bij uw daadwerkelijke verbruik.

Verhuizing

Wanneer u gaat verhuizen, meldt u de meterstanden aan uw energieleverancier. Deze stuurt u een eindafrekening voor uw oude adres. Dat kan enkele weken duren. Op die factuur vindt u het bedrag dat u moet betalen voor de elektriciteit die u bij uw vorige woning heeft verbruikt. U ontvangt vervolgens uw eerste voorschotfactuur voor uw nieuwe adres. Dit is gebaseerd op het geschatte jaarverbruik en de prijzen die van toepassing zijn in uw nieuwe woonplaats. Ook wanneer u overstapt naar een andere leverancier ontvangt u een eindafrekening, ofwel slotfactuur.

Keer terug naar de begrippenpagina of ga op zoek naar de beste prijzen voor elektriciteit.

Copyright © 2022 Energieleveranciers.be Naar boven