Jaarafrekening
Op de jaarafrekening staat hoeveel u het afgelopen jaar heeft verbruikt aan gas en elektriciteit. Dit wordt berekend aan de hand van de meterstanden die de opnemer of uzelf opneemt. De netbeheerder stuurt om het jaar een meteropnemer naar u toe. De tussenliggende jaren moet u een meteropnamekaart invullen en opsturen. De exacte datum van de jaarlijkse meteropname varieert van regio tot regio en kunt u niet zelf kiezen. Wel vindt deze meteropname telkens in dezelfde periode plaats. De netbeheerder levert deze meterstanden aan de energieleverancier.
Jaarafrekening en voorschotfactuur
Op de jaarafrekening wordt het voorschotbedrag dat u heeft betaald, verrekend met de daadwerkelijke kosten die u heeft gemaakt voor elektriciteit en gas. Heeft u meer betaald dan u verbruikt heeft? Dan betaalt de energieleverancier dit bedrag aan u terug. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Wanneer u meer verbruikt dan van tevoren is berekend, moet u bijbetalen. Aan de hand van deze jaarafrekening wordt ook het voorschot voor het jaar daarop berekend door de energieleverancier. Op die manier sluit het geschatte verbruik beter aan bij uw daadwerkelijke verbruik.
Soorten facturen
Er zijn drie typen facturen. Naast een jaarafrekening en voorschotfactuur, bestaat er ook een eindafrekening, ofwel slotfactuur. Dit is een factuur die u ontvangt wanneer u gaat verhuizen of verandert van energieleverancier. Deze factuur wordt opgemaakt aan de hand van meteropname die u zelf doet. Deze factuur regelt de betaling van het energieverbruik in uw oude woning of het verbruik bij uw vorige energieleverancier.
Facturen betalen
Er zijn verschillende betalingswijzen. Dit is afhankelijk van de leverancier en het door u gekozen contract. U kunt betalen via een overschrijving, domiciliëring en soms zelfs cash. De leverancier is verplicht een betaaltermijn van minstens vijftien kalenderdagen te hanteren nadat u de factuur ontvangen heeft.
Start met energie vergelijken of keer terug naar de begrippen.