Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd zonnepanelen is afhankelijk van het soort zonnepanelen dat u heeft aangeschaft. Behalve van het weer buiten, hangt de terugverdientijd van zonnepanelen af van:

Voor een optimaal rendement is het goed als uw zonnepanelen gericht zijn tussen het zuidoosten en zuidwesten onder een hoek van 20 tot 60 graden. Volgens het Vlaams Energieagentschap kunt u de panelen het beste laten plaatsen door een installateur met een certificaat van bekwaamheid of een installatiebedrijf met het QUEST-kwaliteitslabel. Meer daarover leest u onderaan op deze pagina.

Rendement en terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd zonnepanelen is korter wanneer u kiest voor goedkopere panelen of voor panelen met veel vermogen. Bij zonnepanelen kopen zijn de goedkope panelen misschien aantrekkelijker, maar het kan zijn dat ze minder lang meegaan. Goede panelen van hoge kwaliteit zijn duurder, maar gaan langer mee en zorgen daardoor voor een hoger rendement. Zonnepanelen presteren het best bij een temperatuur van 25 graden. Een te hoge temperatuur kan ervoor zorgen dat elektronische delen oververhit worden, wat het rendement niet ten goede komt. Lees meer over de soorten zonnepanelen.

Gecertificeerde installateurs

De drie gewesten van België hebben samen een certificatiesysteem voor installateurs van zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen of pelletketels uitgewerkt. Installateurs moeten een specifieke opleiding volgen en slagen voor het examen om een bekwame vakman of –vrouw te worden. Het certificaat staat op naam van de installateur, zodat u zeker weet dat de persoon die uw panelen installeert, verstand van zaken heeft. Hierop wordt toegezien door een onafhankelijke certificeringsinstelling.

Gecertificeerde bedrijven

Het QUEST-label is in het leven geroepen door Vlaamse en andere overheden. Het label verzekert de betrouwbaarheid en kwaliteit van installaties voor groene energie. Installatiebedrijven die dit label bezitten, moeten elk jaar opnieuw hun vakbekwaamheid bewijzen. U herkent bedrijven aan het logo met SOLAR PV, SOLAR THERMAL of HEAT PUMP. Bekijk de lijst met erkende installateurs.

Keer terug naar de pagina over zonnepanelen

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven