Eindafrekening

Eindafrekening

De eindafrekening, ofwel slotfactuur, ontvangt u wanneer u gaat verhuizen of wanneer u verandert van energieleverancier. Daarvoor moeten de meterstanden worden opgenomen en aan de hand van die gegevens wordt de factuur opgemaakt. Deze factuur zorgt voor een overzicht van het energieverbruik dat u moet betalen in uw oude woning en het verbruik bij uw vorige energieleverancier.

Andere facturen

Naast de eindafrekening, ontvangt u de jaarafrekening en de voorschotfactuur. De voorschotfactuur ontvangt u elke maand, tweemaandelijks of driemaandelijks, afhankelijk van wat u met uw energieleverancier heeft afgesproken. Daarop staat het bedrag dat u moet betalen als voorschot op uw jaarlijkse verbruiksbedrag. Dit voorschotbedrag is bepaald aan de hand van schattingen die gebaseerd zijn op uw verbruik van de afgelopen drie jaar. Wanneer dit niet mogelijk is wordt er een gemiddelde schatting genomen. Een jaarafrekening krijgt u na twaalf maanden. Hierop staat hoeveel u het afgelopen jaar daadwerkelijk aan gas en elektriciteit heeft verbruikt. U of een opnemer neemt de hiervoor de meterstanden op. Het kan zijn dat u moet bijbetalen omdat het voorschotbedrag te laag is geweest, of dat u geld terugkrijgt.

Dit staat op de eindafrekening

Op alle afrekeningsfacturen en/of bijlagen die u van uw energieleveranciers ontvangt, moet de volgende informatie staan:

Ga terug naar de begrippenlijst of start met energie vergelijken.

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven