Energiefactuur

Energiefactuur

Elke maand ontvangt u van de energieleverancier waarbij u energie afneemt, een energiefactuur. Deze energiefactuur bestaat uit de volgende onderdelen:

De energiekost bestaat uit een vaste vergoeding (zoals administratiekosten en de leverancier), de energiecomponent (de kosten van elektriciteit en/of aardgas en de winstmarge voor de leverancier), de kosten voor groene stroom en de kosten voor de warmtekrachtkoppeling (WKK). De prijs voor deze kost voor elektriciteit is afhankelijk van het tijdstip (dag of nacht) waarop de energie wordt verbruikt.

Nettarieven op de energiefactuur

De nettarieven vormen de inkomst voor de netbeheerder. De kosten hiervoor zijn voor de distributie en transport van elektriciteit en/of gas, vanaf de producent tot aan uw woning. De netbeheerder bepaalt dit bedrag. De nettarieven moeten worden goedgekeurd door de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en Gas (CREG). Bovendien zijn de tarieven hetzelfde voor alle energieleveranciers in het gebied van de netbeheerder. Wat u betaalt aan nettarieven, wordt bepaald op basis van uw verbruik.

Heffingen op de energiefactuur

De kosten voor de heffingen gaan naar de federale overheid. De overheid bepaalt ook de hoogte van de heffingen. Deze heffingen bestaat uit de regionale bijdrage, de btw en de federale bijdrage. Met de kosten die u hiervoor betaalt, wordt onder meer het beleid om broeikassen terug te dringen en de werkingskosten van het CREG gefinancierd.

Variabel of vast tarief

Wanneer u een energiecontract afsluit, kunt u kiezen voor een vast of variabel tarief. Kiezen voor een vast tarief betekent dat u de hele periode van het contract een vaste prijs betaalt voor energie. Het kan dus zijn dat u de ene keer meer betaalt dan de prijs van energie op dat moment, andersom kan het ook zo zijn dat de energieprijs op de markt hoger ligt dan de prijs die u er op dat moment voor betaalt.

Een variabel tarief houdt in dat de prijs die u betaalt voor energie mee verandert met de prijs op de markt. De ene keer betaalt u dus meer voor uw energie dan de andere keer. Een voordeel hiervan is dat u nooit meer betaalt dan nodig. Een nadeel is dat u niet weet hoeveel u van tevoren gaat betalen. De jaarlijkse vergoeding staat echter altijd vast.

Bezoek de begrippenpagina of start met energie vergelijken.

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven