Variabel tarief

Variabel tarief

Een variabel tarief is gebonden aan de internationale gasprijs. Dat betekent dat wanneer deze prijs verandert, het tarief dat u betaalt mee verandert. Een nadeel hiervan is dat u niet van te voren weet wat u gaat betalen. Het kan zijn dat u deze maand minder betaalt dan aan het eind van het jaar. De tegenhanger van het variabel tarief is het vast tarief.

Voordelen variabel tarief

Een variabel tarief heeft verschillende voordelen:

De variabele onderdelen van uw factuur

Het onderdeel op uw energiefactuur dat variabel kunnen zijn, is de energiekost. Die bestaat uit de vaste vergoeding (zoals de administratiekosten van de leverancier), de energiecomponent (kosten van de elektriciteit en/of het aardgas en de winstmarge voor de leverancier), de kosten van groene stroom en de kosten voor een warmtekrachtkoppeling (WKK). De jaarlijkse vergoeding staat echter altijd vast. Er zijn nog twee andere onderdelen waaruit de energiefactuur bestaat, namelijk de nettarieven en de heffingen.

Overstappen op het juiste moment

Twijfelt u over het aanschaffen van een contract met variabel tarief? In 2012 heeft de overheid de verbrekingsvergoeding afgeschaft. Dat betekent dat sinds die tijd gezinnen en KMO’s geen boete hoeven te betalen wanneer zij voortijdig hun energiecontract opzeggen. Mocht de energieprijs op een gegeven moment te veel dalen waardoor u meer betaalt dan de marktprijs, dan kunt u overstappen op een variabel tarief. Houd hierbij wel rekening met de opzegtermijn. Regelmatig energie vergelijken en overstappen kan u dus geld besparen.

Ga terug naar de begrippenlijst of ga op zoek naar de goedkoopste energieleverancier.

Copyright © 2022 Energieleveranciers.be Naar boven