Vast tarief

Vast tarief

Een vast tarief is een energietarief dat vaststaat voor een bepaalde periode. Dat betekent dat de energieprijs die u gaat betalen, niet verandert als de internationale gasprijs verandert. De tegenhanger van een vast tarief is een variabel tarief voor energie.

Voordelen vast tarief

Een voordeel is dat u weet waar u aan toe bent omdat u voor een hele periode al weet wat u gaat betalen. Dit is niet het geval bij een variabel tarief, dat wel gebonden is aan de internationale gasprijs. Wanneer deze prijs verandert, verandert de prijs voor de consument ook.

Nadelen vast tarief

Niemand weet wat er gaat gebeuren in de energiemarkt. Het kan zijn dat de energie tijdelijk goedkoper wordt, maar het is ook goed mogelijk dat er prijsstijgingen plaatsvinden. Energieleveranciers dekken zich in tegen mogelijke stijgingen, waardoor ze altijd een marge in hun prijzen inbouwen. U betaalt dus altijd voor dit risico.

Overstappen op het beste moment

Wilt u profiteren van vaste prijzen, maar bent u bang dat u op een gegeven moment te veel gaat betalen? Een vast energiecontract aangaan voor drie jaar kan dan prima. Zijn de prijzen hoog en betaalt u dus relatief minder dan de prijzen op de energiemarkt? Dan zit u goed. Wanneer de prijzen teveel gaan zakken en u dus minder goed af bent, kunt u zonder verbrekingsvergoeding opzeggen. Sinds september 2012 heeft de overheid besloten om gezinnen en KMO’s vrij te stellen van een verbrekingsvergoeding. Houd daarbij wel rekening met de opzegtermijn. Door regelmatig de prijzen te vergelijken, weet u wanneer u het beste kunt overstappen naar een nieuwe energieleverancier.

Start met energieprijzen vergelijken of ga terug naar de begrippenpagina.

Copyright © 2023 Energieleveranciers.be Naar boven