Blog

Deze 14 bespaartips voor koelkast en diepvries kende je vast nog niet

Deze 14 bespaartips voor koelkast en diepvries kende je vast nog niet

De koelkast en diepvries zijn misschien wel de meest energie slurpende apparaten in huis. Des te meer kans dat je ook flink kunt besparen door efficiënt met deze apparaten om te gaan. We geven je veertien bespaartips voor koelkast en diepvries die je wellicht nog niet kende.

1. Zet geen warm eten in de koelkast.

Warm eten warmt je koelkast op, waardoor deze harder moet werken om te koelen. Laat eten daarom afkoelen voordat je het in de koelkast zet.

2. Laat eten ontdooien.

Wil je kip voor vanavond alvast ontdooien? Leg het dan in de koelkast in plaats van op het aanrecht. Het ontdooien gaat wellicht iets minder snel, maar helpt je wel met het koelen van je koelkast. En dat bespaart ook weer geld, want je hoeft niet de magnetron te gebruiken.

3. Zorg voor de juiste temperatuur.

Bij een vriezer geldt dat deze vaak niet kouder dan -18°C hoeft te staan om je eten goed te koelen. Voor koelkasten geldt een temperatuur van 6°C. Hoe kouder je een koeling zet, hoe meer moeite hij moet doen om te verwarmen en hoe meer energie hij nodig heeft.

4. Koop een koelkast die bij je past.

Een koelkast met een inhoud van 500 liter voor twee personen is waarschijnlijk onnodig. De koelkast koelt ook ruimte die niet gebruikt wordt en dat kost natuurlijk alleen maar meer energie. Zorg dus voor een koelkast die past bij jouw situatie.

5. Zet de koelkast tien centimeter van de wand af.

Bij het koelen komt aan de achterkant van de koelkast warmte vrij. Wanneer je de koelkast te dicht tegen een muur plaatst kan de warmte niet goed ontsnappen met als gevolg dat de koelkast minder efficiënt koelt.

6. Controleer de deur.

Sluit de deur van je koelkast en diepvries goed genoeg? Rubbers die versleten zijn kunnen voor kiertjes zorgen waaruit kou ontsnapt. Daardoor zal je koelkast meer energie moeten verbruiken om op temperatuur te blijven. Vervang de rubbers dus tijdig.

7. Zet de apparaten waterpas.

Wist je dat als je koelkast of diepvries niet waterpas staat, de deur kan gaan kieren waardoor er warme lucht naar binnen komt? De koeling moet zo meer energie verbruiken om je apparaten op temperatuur te houden.

8. Maak de condensor schoon.

De condensor zit aan de achterkant van je koelkast of diepvries en wordt snel stoffig. Het af en toe schoonmaken hiervan zorgt ervoor dat je koelkast weer efficiënt gaat koelen.

9. Let op het energielabel.

Ga je een nieuwe koelkast of diepvries kopen? Let dan goed op het energieverbruik, want dat kan je flink wat geld besparen.

10. Laat de koelkast niet te lang openstaan.

Even de deur laten openstaan terwijl je naar de keuken loopt om de ovenschaal op het aanrecht te zetten, is niet heel slim. De koelkast en diepvries warmen erg snel op wanneer de deur op een kier staat, doordat het temperatuurverschil groot is. Hierdoor moeten de apparaten nog beter hun best doen om de juiste temperatuur te behouden. Zorg er dus voor dat je de deur niet te lang open laat staan.

11. Zorg voor een goede inrichting.

Als je weet waar je alles kunt vinden en alles dus voor het grijpen ligt, hoef je de deur niet te lang open te laten staan. Zo blijft de kou zoveel mogelijk binnen.

12. Ontdooi je vriezer regelmatig.

IJs regelmatig weghalen zorgt niet alleen voor meer plaats, maar ook voor een zo hoog mogelijk rendement. Is het ijs dikker dan vier millimeter? Dan wordt het tijd om te ontdooien.

13. Kies voor een koel-vriescombinatie.

Het kost meer energie om twee apparaten te koelen dan één, dus een combinatie van beide kan je energiekosten schelen.

14. Kies voor een koele plek.

Het is het beste je koelkast en diepvries te plaatsen op een plaats in huis waar het koel is. De temperatuur moet koel genoeg zijn om de warmte kwijt te kunnen en bovendien is het temperatuurverschil minder groot wanneer je de deur opent. Zo is het goed deze apparaten niet naast de oven of het fornuis te zetten.

Meer weten over energie besparen met je apparaten? Lees alles over hoe je met een slim gebruik van apparaten geld kunt besparen en kom erachter hoe je energie besparen in huis het beste kunt aanpakken. Of start met energie besparen op je energiefactuur:

Energie vergelijken

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven