Kost overstappen geld?

Het overstappen naar een andere energieleverancier zelf kost geen geld. U kunt de prijzen van energieleveranciers gratis vergelijken via onze website. Ook het overstappen naar een leverancier via onze website is kosteloos. Het enige waarmee u wel rekening moet houden, zijn de kleine lettertjes van uw huidige contract.

Let op de korting

Sinds 2012 is de verbrekingsvergoeding afgeschaft. Dat betekent dat u tegenwoordig niet meer hoeft te betalen wanneer u voor de einddatum van uw contract een ander contract afsluit. Wel kan het zijn dat er bepaalde voorwaarden gelden bij het aangaan van een contract. Heeft u bijvoorbeeld minder dan een jaar geleden een contract afgesloten waarbij u recht had op een mooie korting? Dan kan het zijn dat dit recht wordt ingetrokken op het moment dat u overstapt. De leverancier mag dat namelijk in de voorwaarden zetten.

Reken altijd alles uit

Daarbij geldt natuurlijk wel dat het altijd loont om de kosten van het nieuwe energiecontract en het kortingsbedrag dat u moet inleveren naast elkaar te zetten. Blijkt dat de korting (lang) niet zo hoog is als het bedrag dat u met uw nieuwe energiecontract kunt besparen, dan loont het natuurlijk om over te stappen.

Let op de aanvraagtermijn

Daarnaast dient u rekening te houden met de aanvraagtermijn van dertig dagen. Dit betekent dat wanneer u een nieuw contract afsluit, dit contract minimaal dertig dagen later kan starten. Wanneer u geen begindatum ingeeft in onze vergelijker, dan houdt de energieleverancier hier automatisch rekening mee. Geeft u wel een expliciete datum in, zorg er dan voor dat deze minstens dertig dagen in de toekomst ligt. Wanneer u overstapt tijdens uw verhuizing is er geen sprake van een aanvraagtermijn. Daarbij geldt dat u ook een startdatum in het verleden (maximaal 3 weken) kunt doorgeven. Uw overstap wordt dan binnen drie dagen geregeld.

Let op het overstapmoment

Heeft u zonnepanelen? Dan is het slim op het juiste moment over te stappen. Wanneer u bijvoorbeeld in het najaar een nieuw contract bent gestart en dit in het voorjaar ontbindt, heeft u nog niet volledig kunnen profiteren van uw zonnepanelen. U kunt daarom het beste net na de zomer overstappen. Lees meer over zonnepanelen.

Bekijk de goedkoopste energieleverancier of keer terug naar de veelgestelde vragen over energie.

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven