Verwarmingsketel

Verwarmingsketel

Een verwarmingsketel, oftewel cv-ketel, is onderdeel van de centrale verwarming in huis. Er zijn verschillende soorten verwarmingsketels. Het is afhankelijk van uw wensen welke ketel voor u geschikt is. Er zijn verschillende soorten ketels, met allemaal hun eigen voordelen en nadelen.

Hoogrendementsketels

Een hoogrendementsketel werkt op mazout of aardgas. Deze ketel heeft een hoger rendement dan de reguliere gasketel. De prijs van deze ketel ligt tussen de €1500 en €2500 en deze ketel wordt ook wel lage temperatuurketel genoemd. Het hogere rendement wordt verkregen doordat er meer energie wordt opgewekt met dezelfde hoeveelheid brandstof, doordat het koude retourwater in de warmtewisselaar wordt voorverwarmd met de rookgassen. Een deel van de warmtedamp zal condenseren en zo warmte afgeven.

Condensatieketels

Ook bij een condensatieketel wordt de energie in rookgassen opgevangen en gedeeltelijk in warmte omgezet. Deze ketel bespaart nog meer energie dan een hoogrendementsketel. Bij een traditionele ketel gaat deze energie via de schouw verloren. Het rendement van een condensatieketel is daarom hoger dan bij een reguliere ketel. Doordat er veel energie bespaard wordt, betekent dit ook een verlaagde energierekening.

Pelletketel

Een pelletketel kan als vervanging van een cv-ketel dienen. Deze ketels werken op houtpellets en de hitte die bij de verbranding vrijkomt, verwarmt het huis. Doordat een pelletketel op houtpellets werkt, is de energie afkomstig uit deze ketel, een vorm van biomassa. Een voordeel van deze ketel is dat u alleen op elektriciteit kunt leven en geen gasaansluiting hoeft te hebben, maar een groot nadeel van deze ketel is dat hij veel plaats in beslag neemt en de houtpellets regelmatig bijgevuld moeten worden.

Zonneboiler

Nog een andere manier om uw huis te verwarmen, is door een zonneboiler in te zetten. Deze bestaat uit zonnecollectoren die op uw dak of in de tuin geplaatst worden. Deze collectoren bevatten water en worden verwarmd door de zon. Met dit water kan bijvoorbeeld een zwembad verwarmd worden, maar er bestaan ook zonneboilers waarmee u voor verwarming kunt zorgen. Een zonneboiler is milieuvriendelijk en goedkoop.

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt energie uit de buitenland voor het verwarmen van het huis of voor bijvoorbeeld het verwarmen van het douchewater. Een warmtepomp haalt energie uit hernieuwbare bronnen en vermindert het gebruik van fossiele brandstoffen en de uitstoot van CO2.

Subsidies

In sommige gevallen heeft u recht op een subsidie wanneer u een duurzame verwarmingsinstallatie plaatst. Zo biedt de renovatiepremie uitkomst aan huishoudens die een centrale verwarming plaatsen in een huis dat minstens 25 jaar oud is. De premie is inkomensafhankelijk. Daarnaast kunnen beschermde afnemers een premie voor een condensatieketel ontvangen van hun netbeheerder. Daarbij geldt wel dat de woning vóór 1 januari 2016 moet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Zelf bekijken of u recht heeft op een subsidie, kan op de website van Energiebesparen.be.

Keer terug naar de energie begrippen.

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven