Pelletketel

Pelletketel

Een pelletketel wordt gebruikt als centrale verwarming, ter vervanging van een cv-ketel. Pelletketels werken op houtpellets. Dit zijn staafjes van samengeperst resthout. Elektriciteit wordt door de ketel opgewekt door lucht aan te zuigen die door een gloeispiraal geblazen wordt. Houtpellets zijn kurkdroog, waardoor deze makkelijk door de hete lucht verbrand wordt. Van de hitte die hierbij vrijkomt, wordt het huis verwarmd. Naast pelletketels bestaan er ook nog pelletkachels. Zo’n kachel werkt in principe hetzelfde. Het verschil tussen deze twee is dat een pelletkachel bedoeld is om één ruimte te verwarmen en een pelletketel voor de hele centrale verwarming gebruikt wordt.

Milieuvriendelijk

Een pelletketel is een vorm van energie uit biomassa. De houtpellets die gebruikt worden, worden namelijk automatisch verbrand. Hoe milieuvriendelijk deze pellets zijn, verschilt echter per soort. Daarom is het van belang te letten op het kwaliteitslabel. Pellets die worden gemaakt uit resthout zijn het beste, maar er zijn ook veel ‘industriële pellets’ in omloop.

Voordelen pelletketel

Pelletketels hebben verschillende goede voordelen ten opzichte van reguliere centrale verwarming op gas. Zo is een pelletketel een mooi alternatief voor een warmtepomp. Er is weinig onderhoud nodig en ook zijn houtpellets goedkoper dan gas. Wel is de investering die u doet in een pelletketel, hoger, maar het rendement is ook hoger. Andere voordelen:

Nadelen pelletketel

Er kleven ook nadelen aan een pelletketel. Die kunt u hieronder lezen.

Bekijk meer energie begrippen of start met energie vergelijken.

Copyright © 2023 Energieleveranciers.be Naar boven