Blog

Wat is Turteltaks en hoeveel moet ik betalen?

Wat is Turteltaks en hoeveel moet ik betalen?

Wat is Turteltaks en hoeveel moet ik betalen?

Wat is turteltaks nu eigenlijk? Hier vindt u uitleg op de vraag die veel gezinnen bezig houdt.
De kranten staan er in ieder geval vol mee. Als u nog niet eerder hebt gehoord over deze energieheffing van de overheid moet u vooral deze uitleg verder lezen.

Update 12 januari 2018: De omstreden Turteltaks, oftewel de Vlaamse energieheffing, is afgeschaft. Dat is beslist door het Grondwettelijk Hof. In de praktijk zal dit voor uw factuur al zichtbaar zijn op de eerste factuur in januari 2018.

Hiermee komt voor velen de kost van €103 per jaar te vervallen. Er zit nog wel een klein addertje onder het gras.

De Turteltaks staat op uw factuur als “Bijdrage Energiefonds” en hiervoor is een nieuww kost van €5,04 per jaar bepaald voor de VREG en zal de Turteltaks vervangen. Dit is een klein bedrag maar toch goed om te weten.

Voor iedereen die in 2017 nog een nieuw energie contract afsluit zal de Turteltaks verdeeld worden over het aantal maanden dat het contract nog actief was in 2017. Gaat uw contract bijvoorbeeld in op 1 oktober 2017 dan betaalt u alleen voor de 3 resterende maanden in 2017 namelijk 3/12  turteltaks in plaats van 12 maanden.

Naar aanleiding van de nietigverklaring is de energie simulator op deze site al aangepast voor een eerlijke berekening van de totaalprijs en voorschotten en is hiermee ook volledig in lijn met de VREG.

Annemie Turtelboom, de Vlaamse minister van Energie, had sinds 1 maart 2016 een algemene heffing op de energie ingevoerd. De reden voor deze heffing is het opvangen van de enorme overheidsschuld van wel 9 miljard euro die ontstaan is als gevolg van de uitgegeven subsidies op groene stroom van zonnepanelen.

Helaas moet de overheid nu deze schuld doorrekenen aan de energieconsument om weer uit de rode cijfers te komen. Minister Turtelboom hoopt hiermee de schuld tegen 2012 weggewerkt te hebben en daarmee de Turteltaks af te schaffen. Dit moet echter nog blijken.

Hoeveel moet ik betalen aan turteltaks?

Officieel heet de turteltaks de Bijdrage Energiefonds. Onder deze naam zult u deze taks terugvinden onder het kopje heffingen op uw energiefactuur. De hoogte van deze bijdrage energiefonds wordt bepaald op uw elektriciteitsverbruik per jaar.

Afhankelijk van uw verbruik in de laatste 12 maanden zijn verschillende verbruiksschijven van toepassing. Zie de tabel met de heffingen per verbruiksvolume. De minimale kosten beginnen bij €103,73 tot een verbruik van 5000 kWh maar kan oplopen dot €1.912 voor grote verbruikers.

Een gemiddeld gezin met gasverwarming verbruikt ongeveer 3500 kWh per jaar en zal niet snel meer betalen dan de €103,73.

Echter is het opletten voor gezinnen die hun woning verwarming met elektriciteit zoals accumulatieverwarming en warmteboilers. Deze apparaten zorgen voor een verhoogd verbruik per kWh en daarmee voor een mogelijk verhoogde bijdrage energiefonds ondanks het lagere nachttarief. Gezinnen die hun woning verwarmen met elektriciteit komen al snel terecht in verbruiksschijven waarvan de tarieven 130, 290 of zelfs 770 euro per jaar bedragen. Zo zijn er 11.500 gezinnen die 770 euro Turteltaks zullen betalen.

Voor gezinnen in de groep van beschermde klanten die in aanmerking zijn gekomen voor een sociaal tarief is de turteltaks niet meer € 25,85

 

Bijdrage Energiefonds Vlaams Gewest (1 MWh = 1000 kWh)

wat is turteltaks 2017

 

Moet iedereen turteltaks betalen?

De turteltaks moet door iedereen betaalt worden. Alleenstaanden, gezinnen, zelfstandigen en KMO’s krijgen de turteltaks aangerekend.

Wanneer krijg ik de rekening voor de turteltaks?

De turtelbijdrage wordt door de meeste levaranciers al maandelijks doorbelast door sinds 1 maart de voorshotfacturen te verhogen. Als u in de tussentijd van leverancier veranderd wordt dit automatisch verrekend op de eindfacturen. Om deze reden ontvangt u de definitieve afrekening van de turteltaks op uw jaarlijkse afrekeningsfactuur van uw energieleverancier.

Dubbele Turteltaks betalen bij twee elektriciteitsmeters?

Veel mensen vragen zich of zij twee keer de elektriciteitsheffing (“Turteltaks”) moeten betalen vanaf 1 maart 2016 omdat er twee aparte elektriciteitsmeters aanwezig zijn.

De elektriciteitsheffing of Turteltaks is een vast bedrag en geldt per afnamepunt voor elektriciteit. De hoogte van het vaste bedrag per jaar is afhankelijk van het totale verbruik op dat afnamepunt.

Let op, een afnamepunt is zeker niet gelijk aan een elektriciteitsmeter. U kunt twee meters hebben voor elektriciteit maar slechts één afnamepunt op uw adres. Eén afnamepunt herkent u aan het unieke EAN-nummer. Heeft u op elke meter hetzelfde EAN-nummer van 18 cijfers, dan is er sprake van slechts één afnamepunt.

Met andere woorden: heeft u twee verschillende EAN-nummers, dan heeft u ook twee afnamepunten, en zal u de heffing voor elektriciteit twee keer voor uw rekening krijgen

Moet ik extra betalen per maand in mijn voorschotfactuur?

Om de pijn zoveel mogelijk te verzachten bij de eindfactuur hebben meerdere energieleveranciers ervoor gekozen om de voorschotfactuur de verhogen met €10. De leveranciers Luminus, Electrabel en Eni hebben aangegeven deze verhoging automatisch door te voeren.

Maar niet alle leveranciers zullen dit doen. Het is aan te raden om uw volgende voorschotfactuur te controleren hierop en eventueel uw voorschotfactuur voor elektriciteit met €10 te verhogen.

Verdien uw turteltaks terug door te vergelijken

Door de komst van de turteltaks worden veel mensen zich bewust van een hogere energiefactuur. Daarmee is nu hét beste moment om een vergelijking te doen en te kiezen voor een energieleverancier met een lager tarief.

Ook is het mogelijk om permanent te besparen door jaarlijks van de lopende promoties te profiteren en te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier.

 

Nu energie vergelijken
 

Mocht u nog extra informatie wensen of meer willen weten hoe u kunt besparen kunt u altijd contact met ons opnemen via onze website.

Copyright © 2023 Energieleveranciers.be Naar boven