Waar moet ik op letten bij het overstappen bij verhuizing?

Wanneer u gaat verhuizen, moet u de stappen voor een verhuizing volgen om te zorgen dat alles rondom uw energiecontract en –voorziening goed geregeld wordt. Hoe dat werkt, vindt u onder het kopje ‘Hoe moet ik mijn energie verhuizen?’. Er zijn echter nog een aantal andere dingen waarmee u rekening kunt houden wanneer u wilt profiteren van de beste prijzen.

Verbrekingsvergoeding

Sinds 2012 is de verbrekingsvergoeding afgeschaft. Dat betekent dat u op elk moment, ook ver voordat het contract beëindigt, uw contract kunt opzeggen zonder dat u daarvoor een boete moet betalen aan uw huidige energieleverancier.

Beste overstapmoment

Door het verdwijnen van de verbrekingsvergoeding maakt het in principe niks meer uit wanneer u overstapt. Wel kan het overstapmoment verschil uitmaken wanneer u zonnepanelen op uw dak heeft liggen. In dat geval kunt u het beste één jaar (of een veelvoud daarvan) volmaken en niet halverwege het jaar overstappen.

Het werkt namelijk als volgt: u betaalt maandelijks een voorschotbedrag dat is gebaseerd op uw jaarlijkse verbruik. In de winter verbruikt u waarschijnlijk veel meer energie dan u opwekt, waardoor u een aantal maanden minder betaalt dan het voorschotbedrag. In de zomer wordt dit weer rechtgetrokken wanneer u meer gaat betalen dan u verbruikt. Stapt u in de winter (nadat uw contract bijvoorbeeld nog maar een halfjaar loopt) over, dan hebt u de kans dat u veel moet bijbetalen, doordat de zomer nog niet is geweest. Het loont dus om een heel jaar over te stappen. Het maakt dan niet meer uit welke periode dat u overstapt, als u maar een jaar volmaakt.

Het goedkoopste contract

Wanneer u al jarenlang klant bent bij uw energieleverancier, kan het zijn dat u stiekem meer bent gaan betalen voor uw energie in de afgelopen paar jaar. Wanneer een eenjarig vast contract is afgelopen bijvoorbeeld, kan het zijn dat de prijzen in het nieuwe contract hoger liggen. Door de prijzen van energieleveranciers te vergelijken kunt u in één oogopslag zien welke leverancier u het goedkoopste contract kan aanbieden en of overstappen dus wellicht geld kan besparen.

Hogere kosten

Wanneer u van postcode verandert, gelden er andere tarieven voor de levering, het transport en belastingen. Deze kosten kunnen hoger uitvallen. Energie vergelijken wanneer u gaat verhuizen, is daarom aan te raden. De kosten worden dan inclusief alle verplichte kosten getoond, zodat u in één overzicht ziet hoeveel u daadwerkelijk gaat betalen wanneer u overstapt.

De korting van uw oude contract

Bij het overstappen hoeft u geen verbrekingsvergoeding meer te betalen, maar het is wel belangrijk om de kleine lettertjes van uw huidige contract even door te lezen. Zo kan het zijn dat een welkomstkorting die u ontvangen heeft wanneer u het contract aanging (dat kan ook jaren geleden zijn), niet geldig is wanneer u het contract voortijdig beëindigt. U moet dan de korting terugbetalen of deze wordt niet aan u uitgekeerd. Indien de korting minder hoog is dan het bedrag dat u kunt besparen door een nieuw energiecontract aan te gaan, loont het natuurlijk om direct over te stappen.

Heeft u een vraag over uw meterstanden of energiemeter bij verhuizen? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw netbeheerder. Keer terug naar de vragen over energie of start met energieprijzen vergelijken.

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven