Hoe lang duurt het overstappen van energieleverancier?

Wilt u overstappen van energieleverancier? Check altijd de voorwaarden van uw huidige energiecontract voordat u zich gaat aanmelden bij de nieuwe leverancier. Energieleveranciers hanteren een opzegtermijn waarmee u rekening moet houden als u geniet van een speciale welkomstkorting. Kortingen en promoties worden namelijk altijd bij uw jaarlijkse factuur verrekend. U bent vrij om te allen tijde van leverancier te veranderen. Wanneer u toch kiest om voor de looptijd van uw contract te veranderen vervalt uw recht op deze kortingen. De verandering van energieleverancier duurt minstens een viertal weken.

Meterstanden doorgeven

Uw nieuwe leverancier zal op tijd melding moeten kunnen maken van de overstap aan de netbeheerder. Dit moet minstens een maand op voorhand gebeuren, zodat de netbeheerder tijd heeft om de meterstand op te vragen. Als u de meterstand niet doorgeeft, zal de netbeheerder een schatting maken op basis van uw vorige verbruiksgegevens. Dit kan echter negatieve gevolgen hebben voor uw eindafrekening. Ook het bedrag op uw nieuwe voorschotfactuur bij uw nieuwe leverancier kan negatief beïnvloed worden bij een te ruime schatting door uw vorige energieleverancier.

De netbeheerder geeft vervolgens de meterstand door aan uw oude energieleverancier, zodat deze laatste de slotfactuur kan opmaken. De nieuwe leverancier krijgt van hem de nodige informatie die hij nodig heeft bij het bepalen van het voorschotbedrag dat u aan hem zal moeten betalen.

Meld uw overstap

Als u uw huidige energiecontract wilt beëindigen omdat u overstapt naar een nieuwe leverancier, hoeft u dat enkel te melden bij de nieuwe leverancier. U krijgt dan vanzelf een melding van uw huidige energieleverancier, waarin u gevraagd wordt uw meterstanden op te nemen. Lees meer over de eindafrekening bij het overstappen.

Voortijdig overstappen is gratis

Gezinnen en Kleine of Middelgrote Ondernemingen (KMO’s) kunnen sinds september 2012 gratis van energieleverancier veranderen. U hoeft geen verbrekingsvergoeding meer te betalen wanneer u een contract afsluit voor de einddatum. Op de pagina over de verbrekingsvergoeding leest u hier meer over.

Begin met energieprijzen vergelijken of ga terug naar de veelgestelde vragen.

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven