Wat is de bijdrage financiering Openbare DienstVerplichtingen (ODV)?

Netbeheerders moeten voldoen aan een aantal wettelijke verplichtingen op sociaaleconomisch, technisch en ecologisch vlak. Dit zijn de openbaredienstverplichtingen (ODV). De kosten hiervoor worden door uw netbeheerder bij u in rekening gebracht. De hoogte van de bijdrage wordt berekend op basis van het vermogen van uw aansluiting. Volgens de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en Gas (CREG) zijn deze kosten verbonden aan de regulering en de controle op de elektriciteitsmarkt.

ODV Elektriciteit

Voor elektriciteit is de hoogte van het ODV-bedrag bepaald door het type aansluiting dat u heeft. Elke meter heeft een ander vermogen. Op onze website rekenen we met een gemiddeld vermogen van meters tussen de 13 kVA en 18 kVA. Dit betekent dat u rekening dient te houden met een extra heffing van €33,98 per jaar in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

ODV Gas

Voor gas is sinds 2012 de hoogte van het ODV-bedrag bepaald door het type meter dat u heeft en uw gasverbruik per jaar. Voor huishoudelijke klanten is de standaardmeter van het type “G4/G6”.
De heffing op basis van verbruik is als volgt:

  • jaarlijks verbruik lager is dan of gelijk is aan 5 000 kWh – €3,05 per jaar;
  • jaarlijks verbruik hoger is dan 5 000 kWh – €10,60 per jaar.

Dit betekent dat u rekening dient te houden met een extra heffing van €3,05 of €10,60 per jaar in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Keer terug naar de veelgestelde vragen of begin met elektriciteitsprijzen vergelijken.

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven