Blog

5 tips om je huis winterklaar te maken

5 tips om je huis winterklaar te maken

De herfst is al even bezig en de tijd dat we buiten op het terras kunnen zitten, is ook allang weer voorbij. We brengen steeds meer tijd binnen door, en dat betekent dat ook de energierekening weer hoger wordt de komende maanden. Met deze tips maak je jouw huis klaar voor de winter en voorkom je onnodige energieverspilling.

1. Plak de verwarming af

Grote kans dat jouw verwarming tegen de koude muur aanhangt of zich vlak bij deuren en ramen bevindt. De achterkant van de verwarming bedekken met radiatorfolie, zorgt ervoor dat de warmte niet naar de muur wordt gestuurd maar de kamer in. De verwarming hoeft op die manier minder z’n best te doen de ruimte te verwarmen waardoor er minder energie nodig is.

2. Weet wat je verbruikt

Een van de meest gebruikte energiebronnen om de woning te verwarmen is aardgas. Als je weet hoe duur de verwarming is, wordt de drive om energiezuiniger om te springen met dit apparaat misschien groter. Door de thermostaat één graden kouder te zetten, kun je jaarlijks al tot 5% op je verwarmingskosten besparen. Je kunt ook een klokthermostaat laten plaatsen, die bepaalt of de temperatuur in huis moet worden veranderd.

3. Maak alle gaten dicht…

Of er nu ergens een kier in de muur zit die ervoor zorgt dat koude lucht binnenkomt of dat het een leiding is van buiten die de kou mee naar binnen neemt. Voor alle koude lucht die naar binnen komt moet de verwarming meer energie produceren om het even warm te houden. Maak naden en kieren dicht met kit of isolatieschuim, sluit het rookkanaal als je een open haard in huis hebt die je niet gebruikt en monteer tochtstrips. Vergeet ook niet een tochtborstel in de brievenbus te plaatsen.

4. … maar ventileer wel genoeg

Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar let erop dat je woning niet helemaal potdicht gaat zitten. Goede ventilatie houd je woning schoon en fris. Bovendien warmt droge lucht sneller op dan vochtige lucht. Af en toe het raam open zetten om frisse lucht binnen te laten is dus wel een goed idee. Doe dit wel op het meest warme moment op de dag. Ook de ruimte onder de deuren kun je openlaten.

5. Ontlucht de verwarming

Hoor je tikkende of borrelende geluiden uit de verwarmingselementen? En is de radiator onderaan warm en bovenaan koud? Ontlucht deze dan met een ontluchtingssleuteltje. Op die manier kunnen ze voldoende warmte afgeven, waardoor je energie bespaart (en dus geld). Vergeet ook niet de cv-ketel bij te vullen.

En natuurlijk is energie vergelijken en overstappen de ideale manier om geld te besparen. Ken jij nog goede tips om je huis winterklaar te maken?

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven