Blog

De meest energieverbruikende apparaten in woningen

De meest energieverbruikende apparaten in woningen

Heeft u een idee wat de meest energieverbruikende apparaten zijn in uw woning?? Verbaast het u ook dat de wasmachine niet eens in de top tien voorkomt? Wij zetten voor u de tien meest energieverbruikende apparaten op een rijtje. Om zo te kijken of er ergens op te besparen valt.

1. De elektrische boiler. Deze verbruikt in een gemiddeld gezin 1.800 kWh en dat is zo’n €432,- per jaar!

2. De elektrische kachel. Ook dit is een flinke verbruiker: per jaar 900kWh ofwel €216,00.

3. Een waterbed. Het verbruik hiervan ligt rond de 800kWh per jaar en dus €192,-.

4. Uw verlichting. Het gemiddeld energieverbruik hiervan is ongeveer 550 kWh en €132,-.

4. De mooie Amerikaanse koelkast: 500kWh en daarmee €120,-.

6. Een thuis-tapinstallatie? Dit verbruikt ligt ongeveer gelijk aan de koelkast: €120,-.

7. Televisiescherm. Een groot plasmascherm verbruikt ongeveer 480 kWh en kost € 115,-.

8. Extra koelkast of vriezer. Een oud model koelkast verbruikt ongeveer €132,00 per jaar en een vriezer €86,-.

9. Vaatwasser. Het verbruik ligt op 300 kWh en kost €72,- per jaar.

10. Airconditioning. Deze verbruikt per jaar gemiddeld 295 kWh, zo’n €71,-.

 


Besparen op uw energieverbruik? Hier kunt u de prijzen snel vergelijken.


Bespaar tips voor lager energieverbruik

Het besparen op bovenstaande energie verbruikende apparaten is zeker mogelijk. Echter kost de besparing soms wel weer geld, maar op de lange termijn betaald dat zich normaal gesproken zeker terug.

Denk bijvoorbeeld eraan wanneer u een nieuw elektrische apparaat gaat kopen om goed op het energielabel te letten. A+++ kunt u het beste kopen, aan het label G loopt u best voorbij. Een koelkast of diepvries die al ouder is dan tien jaar kunt u het beste naar het recyclagepark brengen.

Niet enkel omdat het een energieverbruiker is, ook omdat het slecht voor het milieu is. Is nieuwer apparatuur kapot? Koop niet direct een nieuw apparaat, maar kijk het nog te repareren is.

Vaak is er een kleinigheidje waardoor de kosten veel lager liggen dan een nieuw apparaat en dit zal enorm veel energie besparen in plaats van een nieuw apparaat te laten produceren en het oude laten vernietigen.

Daarnaast kunt u flink besparen op de boiler kosten door bijvoorbeeld te investeren in een zonneboiler of een waterpomp. Lagere lampkosten zijn mogelijk door LED-, spaar- of hallogeenlampen aan te schaffen. Ook de LED-LCD tv’s zijn een stuk zuiniger dan de plasma’s (€37,- per jaar).

Ook het volledig uitschakelen van apparaten in plaats van stand by zal bijdragen in een lager energieverbruik. Een handige tip is om bijvoorbeeld voor grotere aansluitpunten zoals tv, dvd-speler, luidsprekers, etc. aan te sluiten op een stekkerdoos met schakelaar en deze uit te schakelen zodra de tv uit gaat.

Tenslotte zijn er slimme stekkers te verkrijgen die worden geplaatst tussen het apparaat en u het stopcontact. Hiermee krijgt u inzicht in het energieverbruik en de energiekosten per apparaat. Zodat u precies weet waarop u het beste zou kunnen besparen.

Verder besparen op uw energiefactuur

U kunt bij ons alle energieleveranciers vergelijken zodat u voor uw verbruik de laagste kWh prijs betaalt. Het vergelijken is gratis en kost u ongeveer 1 minuut van uw energie en tijd.

Copyright © 2023 Energieleveranciers.be Naar boven