Blog

Help er staat een energieleverancier voor de deur!

Help er staat een energieleverancier voor de deur!

Wat moet je toch doen als er weer eens een energieleverancier voor de deur staat en je was niet op tijd om je achter de bank te verstoppen? Dan toch de deur openen? Deze vriendelijke verkoper zal je vervolgens zeker vertellen dat je huidige energieleverancier niet de goedkoopste is. Wie dan wel… jazeker deze leverancier natuurlijk! Hier een stappenplan om het gesprek goed te laten verlopen.

 

Stap 1: vraag wie eigenlijk voor je deur staat

Vaak duurt het even voor je eigenlijk precies door hebt met wie je nu praat. Probeer direct te achterhalen wie deze verkoper is en vraag naar zijn kaartje. Je weet dan namens wie hij energie probeert te verkopen en bij eventuele problemen later heb je nog zijn contactgegevens. Heb je trouwens geen tijd of zin voor de verkoper, bedank hem en kijk zelf een minuut online voor een vergelijking of je echt niet bij de goedkoopste energieleverancier zit.

Stap 2: vraag om het contract inclusief de eenmalige aanbieding

De verkoper wil graag dat je direct zijn eenmalige aanbod tekent. Deze is natuurlijk enkel vijf minuten geldig en daarna loop je deze kans van je leven mis. Vraag de verkoper om het contract achter te laten, omdat u dit nog moet bespreken. Op het contract moet de verkoper duidelijk het aanbod beschrijven inclusief de eenmalige korting. Dit document is natuurlijk het startpunt om zelf energie te vergelijken. Is het aanbod goedkoper: handtekening eronder… zo niet: in de papierbak. Het is niet altijd even gemakkelijk om de energieprijzen te vergelijken, kijk daarom goed naar de details van zowel het contract als de online vergelijker om appels met appels te kunnen vergelijken.

Stap 3: let op je huidige einddatum

Je hebt besloten om naar een goedkopere energieleverancier over te stappen. Maar is dit het juiste moment? Je mag altijd zonder verbrekingsvergoeding van leverancier wisselen, maar het kan dan wel zo zijn dat je de eenmalige welkomskorting van je huidige energieleverancier misloopt. Controleer daarom eerst de einddatum van je huidige contract zodat je hier nog van kan profiteren en stap meteen over zodra mogelijk om weer van een volgende eenmalige welkomskorting bij een andere energieleverancier te kunnen genieten.

Stap 4: spijt van je keuze?

Heb je je toch door de verkooptalenten van de vertegenwoordiger laten verleiden tot het tekenen van het contract en je ziet bij de online vergelijker dat het contract niet het voordeligste is. Geen nood er is een wettelijke bedenktijd van 14 dagen, waardoor je zonder opgave van reden het contract kan ontbinden. Zorg er dan wel voor dat je dit schriftelijk bevestigd krijgt, om eventuele miscommunicaties te voorkomen.

Stap 5: vergelijken

Het kan natuurlijk erg gemakkelijk zijn dat iemand persoonlijk langskomt. Meteen een goede kans om je de lastig opgebouwde energieprijzen te laten uitleggen én je een goed aanbod te laten doen. Het kan ook zeker een goed aanbod zijn en daarmee de moeite om over te stappen naar deze nieuwe energieleverancier. Maar bezint eer ge begint en ga altijd zelf energieleveranciers vergelijken of het aanbod echt het goedkoopst is en check wanneer het huidige contract verloopt.

Copyright © 2021 Energieleveranciers.be Naar boven