Blog

Vlaanderen in top drie groene energie uit windturbines

Vlaanderen in top drie groene energie uit windturbines

Dat we het Europees gezien al goed doen voor wat betreft de groene energie uit zonnepanelen was al bekend. Want Vlaanderen heeft -op Malta na- de meeste zonnepanelen in Europa. Maar uit recente publicaties blijkt dat we ook een top drie positie hebben bemachtigd voor het meeste aantal windmolens in Europa. Daarmee zijn we boven de Hollanders uitgestegen voor wat betreft het geïnstalleerd vermogen per vierkante kilometer. De landen die we nog voorbij kunnen streven zijn Denemarken en Duitsland.

Hoeveel groene energie wekken we op met winturbines?

1.136 Megawatt! En dat door in totaal 503 windturbines in Vlaanderen. Dit betekent een vermogen van 83 kilowatt per vierkante kilometer. Overigens torent Duitsland daar nog ver boven met een vermogen van 140 kilowatt per vierkante kilometer.

74 van de 503 windturbines zijn er in 2017 bijgebouwd. Waardoor het vermogen is toegenomen met 214 Megawatt. Deze turbines zijn met name gebouwd in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. Waarbij het opvallend is dat West-Vlaanderen geen enkele nieuwe turbine heeft geplaatst.

Wekken we voldoende groene energie op?

Het aantal Megawatts klinkt als enorm veel energie. Maar is dit genoeg om ervoor te zorgen dat we in 2030 40% van onze energie halen uit groene energie? Vooralsnog niet en dus zullen we massaal moeten blijven investeren in groene energie. De windturbines die er momenteel staan zijn al wel voldoende om circa 720.000 huishoudens te voorzien van elektriciteit.

Het voordeel bij de windturbines is dat deze steeds vermogender worden per turbine. Waardoor er relatief minder turbines moeten worden gebouwd voor eenzelfde energie opwekking. Daarnaast heeft de Vlaamse overheid als doelstelling om 280 extra turbines te plaatsen voor eind 2020.

Kiezen voor groene energie

Kiest u er ook voor om het Europese doel in 2030 te behalen zodat 40% van de energie groen is? Selecteer dan in onze prijsvergelijker de filtermogelijkheid voor groene energie. Door de voordeligste groene energieleveranciers te kiezen krijgt u goedkope energie én zorgt u voor een groenere toekomst.

 

 

Copyright © 2023 Energieleveranciers.be Naar boven