Blog

Grijze of groene energie: wat kiest u voor elektriciteit?

Grijze of groene energie: wat kiest u voor elektriciteit?

Wanneer elektriciteit wordt gegenereerd door duurzame energiebronnen spreken we van groene energie. Deze energiesoort is onuitputbaar en daarmee veel beter voor het milieu dan haar tegenhanger grijze stroom. Grijze energie wordt gegenereerd uit fossiele brandstoffen.

 

Is er verschil in elektriciteit tussen groene of grijze energie?

Nee. Welk soort energie u ook kiest, het komt via hetzelfde netwerk uw huis binnen en doet precies hetzelfde. De energie die u verbruikt zal een mix zijn tussen groen en grijs, onafhankelijk of u groene of grijze energie afneemt. Maakt het dan niet uit wat u kiest bij de energieleverancier? Zeker wel! Door bewust te kiezen voor groene energie, zullen de energieleveranciers langzaamaan ook worden gedwongen om enkel groene energie op te wekken. Want als niemand meer kiest voor grijze energie dan zullen zij dit ook niet meer kunnen verkopen.

Welke groene energiebronnen zijn er?

Er zijn verschillende manieren waarop groene energie kan worden opgewekt. De meest bekende vormen zijn de zonnepanelen die elektriciteit opwekken en de windmolens.

Maar er bestaan ook andere varianten. Zoals energie uit waterkracht. Hierbij wordt energie opgewekt doordat water dat naar beneden valt op een turbine.

Ook kan er door de vergisting en verbranding van plantaardige producten (zoals bioafval) energie worden opgewekt. Dit gebeurt in een bio centrale. Echter komt bij de verbranding wel CO2 uitstoot vrij en daarom is deze bron minder duurzaam dan de andere groene energiebronnen.

Als laatste kan aardwarmte ook worden gebruikt als energiebron, echter komt dit vooralsnog nauwelijks voor.

Welke grijze energiebronnen zijn er?

Ook grijze energiebronnen zijn er in meerdere varianten. De kernenergiecentrale is een veelbesproken en ook gevreesde variant ervan. Want een ramp ermee is zeker niet ondenkbaar en het feit dat iedereen ervoor gratis jodiumtabletten mag ophalen bij de apotheek geeft toch op zijn minst te denken.

Grijze stroom uit kolenverbranding. De tijd van de kolenmijnen lijkt lang geleden. Toch is deze manier van energie opwekken nog lang geen verleden tijd. Dat komt met name door de lage prijs ervan.

Daarnaast kan er door het verbranden van gas ook energie worden opgewekt.

Kiest u ook voor groene energie?

Kiest u met ons mee voor duurzame energie en als gevolg een beter milieu voor de toekomst? Dan kunt u bij ons energie vergelijken en de filter groene energie te selecteren. U zult zien dat de groene energieleverancier zeker de goedkoopste kan zijn. Zodat u ook bijdraagt aan een beter milieu én de goedkoopste energieleverancier kiest.

 

Copyright © 2023 Energieleveranciers.be Naar boven