Blog

Wat is een digitale meter elektriciteit en aardgas?

Wat is een digitale meter elektriciteit en aardgas?

De netbeheerders Eandis en Infrax hebben samen met onze Vlaamse minister van Energie Bart Tommelein de nieuwe digitale meter gepresenteerd. Deze nieuwe meters zullen de bestaande meters gaan vervangen.

Wat is een digitale meter?

Een digitale meter meet net als de huidige meter de meterstanden voor elektriciteit en aardgas. Het verschil tussen de huidige meter en de digitale meter is dat deze direct kan communiceren met bijvoorbeeld uw netbeheerder. Zodat u niet meer jaarlijks de meterstanden zelf hoeft door te geven.

Maar er zal meer mogelijk mee zijn met de digitale meter, zoals het beter grip houden op uw energieverbruik. Zodat u naast de goedkoopste energieleverancier ook op een lager verbruik kan sturen.

Moet men een digitale meter verplicht aanschaffen?

Ja, u kan de plaatsing ervan niet weigeen. Alle meters zullen planmatig vanaf begin 2019 worden vervangen. De huidige meters worden daarom op kort termijn ook niet meer geproduceerd. De eerste meters zullen worden geplaatst bij nieuwbouwwoningen, grondige renovaties, nieuwe eigenaars van zonnepanelen en bij plaatsing van budgetmeters.

De kosten zult u betalen middels de nettarieven. U ontvangt dus niet een factuur, maar zal uiteindelijk wel de rekening ervoor betalen. Maar doordat dit verweven zit in de gebruikelijke energiefactuur zult u dit minder merken. Voor gas en elektra komt dit bij een gemiddeld huishouden neer op een hogere jaarfactuur van ongeveer 28 euro gedurende 20 jaar.

Wilt u overigens extra apps of een digitale meter uitbreiden met een slimme meter dan zult u deze kosten volledig zelf moeten betalen.

Voordelen

Er zijn naast de kosten gelukkig ook voordelen aan de digitale meter.

Zoals al vermeld zal het niet meer nodig zijn om de meterstanden door te geven.  Daarnaast hoeft er ook niemand langs te komen om te wisselen van dubbele meter naar enkelvoudige meter en andersom. Budgetmeters worden overbodig omdat de digitale meter als budgetmeter kan worden ingesteld. Verder zijn de aan- en afsluitkosten lager omdat de meter van afstand wordt bestuurd.

Daarnaast geeft de digitale u een beter zicht op uw energieverbruik en kunt u de slimme meter eraan koppelen. Hiermee kunt u tot in detail sturen op een beter en lager energieverbruik en de goedkoopste energieleverancier selecteren.

Een groot voordeel is zodra het in de toekomst mogelijk wordt om het overschot aan zelfopgewekte energie terug te verkopen aan de energieleveranciers.

Copyright © 2023 Energieleveranciers.be Naar boven