Blog

Heb jij het licht al gezien? De voordelen van led verlichting op een rijtje!

Heb jij het licht al gezien? De voordelen van led verlichting op een rijtje!

Heb jij het licht al gezien? Ha, woordgrap! De ledlamp is namelijk de lamp van de toekomst. Led verlichting biedt ontzettend veel voordelen. Die is niet alleen ontzettend interessant voor je bankrekening, maar  je hebt er ook leuke varianten op.

Steeds meer mensen ruilen oude lampen in voor led verlichting. Dat is een hele slimme zet. Wij hebben hier alvast 4 weetjes over de voordelen van led verlichting voor je op een rijtje gezet. 

  • Een ledlamp kan maar liefst 20.000 en 40.000 branduren meegaan. 
  • Een ledlamp geeft veel minder warmte af. Het is dus een veilige lamp en je zal je vingers er niet aanbranden. 
  • Led verlichting is beschikbaar in alle maten, vormen en kleuren. Je kunt led verlichting ook gebruiken als dim- of sfeerlicht. 
  • In vergelijking met een gloeilamp is een ledlamp maar liefst 20 keer efficiënter. Bij een gloeilamp wordt maar liefst 90 procent van de energie omgezet in warmte, niet in licht. 

Hoe werkt een ledlamp?

Led verlichting is een vorm van ‘solid-state lighting’, een type van verlichting dat gebruik maakt van leds. Een led is een component die licht uitstuurt als er elektrische stroom passeert. Dit component wordt ingepakt in een klein doorzichtig omhulsel, dat als een lens werkt. Zo wordt het licht in een led makkelijk uitvergroot en vormen veel leds samen een heldere ledlamp.

Is een ledlamp mileuvriendelijk?

Een ledlamp is zeker milieuvriendelijker en veel efficiënter. Led Lampen geven namelijk veel minder warmte af in vergelijking met gloeilampen en spaarlampen. Van de gebruikte energie wordt er door een led lamp 50 omgezet in licht en de andere 50 procent in warmte. Voor een gloeilamp is dat 10 procent licht en 90 procent warmte, een spaarlamp zet 35 procent van de gebruikte energie om in licht en 65 procent in warmte. 

Daarnaast is de led verlichting ook tril- en schokbestendig, wat de levensduur alleen maar verhoogt. Ze kunnen veel beter tegen een stootje dan andere lampsoorten, waardoor je de led verlichting amper hoeft te vervangen. 

Led lampen geven deze een serieuze energiebesparing, wat je bankrekening alleen maar ten goed komt. Led verlichting is voor de aankoop duurder dan de andere lampen, maar dat heb je in een korte tijd terugverdient.

Hier nog een korte rekensom

Stel: je vervangt de vijf gloeilampen in je woonkamer door led lampen. Gemiddeld laat je deze lampen 4 uur per dag branden, het hele jaar door. De energiekosten voor je gloeilampen bedraagt ongeveer 45 euro per jaar, terwijl die van ledlampen slechts 7 euro bedraagt. Dus waar wacht je nog? Ren naar de winkel, of bestel online en vervang de lampen! 

Ps. Energie besparen doe je bijvoorbeeld ook door de lampen niet onnodig te laten branden in huis. Maar aangezien de donkere dagen weer zijn aangebroken, is het wel zo gezellig om een lampje te laten branden. Het aankopen van led verlichting is dus de perfecte oplossing.

Benieuwd? Je kunt de prijzen controleren door bij onze energie vergelijker uw postcode in te voeren.

 

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven