Windenergie

Windenergie

Windenergie wordt door windmolens, oftewel windturbines in elektriciteit omgezet. De turbine haalt deze energie uit de beweging van de lucht. Windenergie is een vorm van duurzame energie doordat er geen gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen.

Hoe werkt een windmolen?

De windmolen heet drie bladen die worden aangedreven door de rotor. In de gondel, de behuizing die zich bovenaan de mast bevindt, zit een generator. Dit is een grote dynamo die de draaiende beweging van de rotor omzet in elektriciteit. In enkele gevallen is de snelheid van de generatoras en de rotoras gelijk, in andere gevallen moet een tandwielkast ervoor zorgen dat de lage rotatiesnelheid van de rotor wordt omgezet naar een hoge snelheid die nodig is om elektriciteit te kunnen opwekken. De generator is aangesloten op een transformator, die de laagspanning van de generator omzet in hoogspanning.

Hoeveel energie levert een windmolen op?

Eén moderne windmolen levert zo’n 3.000 kW per uur op. Dat betekent dat hij bij windkracht vijf een gemiddeld gezin in één uur tijd voor een heel jaar van stroom kan voorzien. Windmolens zetten bij windkracht twee tot drie wind om in windenergie. Hoe harder het waait, hoe meer energie ze opwekken. Maar daarbij geldt ook dat wanneer windkracht tien tot twaalf bereikt wordt, de windturbines vanwege de veiligheid worden uitgeschakeld. Windmolens die op de zee of aan de kust geplaatst worden, leveren meer op dan windmolens op land.

Voordelen windenergie

De voordelen van windenergie:

    • Windenergie is een vorm van groene energie. Wind raakt nooit op en is dus minder schadelijk voor het milieu dan bijvoorbeeld de opwekking van energie uit fossiele brandstoffen;
    • Wind is gratis;
    • Het houdt bovendien nooit op met waaien, dus er zal altijd energie zijn. In tegenstelling tot zonne-energie, is windenergie makkelijk op te wekken in België;
    • Het bouwen van een windmolenpark duurt niet lang. Op het moment dat de windmolens zijn gebouwd, kan de betonnen fundering gestort worden, waarna de molens geplaatst worden en ze worden aangesloten op het net;
    • De energie die nodig is voor het bouwen en de installatie van de molen wordt in drie tot zes maanden gecompenseerd door de energie die de molen zelf opwekt, afhankelijk van het jaargetijde.
    • Uw woning wordt meer waard doordat het een interessant energielabel krijgt.

Nadelen van windenergie

Er zitten ook nadelen aan windenergie.

    • Sommige mensen zien windmolens als ‘horizonvervuiling’;
    • Windmolens kunnen voor geluidsoverlast zorgen wanneer ze te dicht bij huizen geplaatst worden;
    • Het plaatsen van windmolens is duur en de terugverdientijd duurt lang;
    • Er worden regelmatig vogels, vleermuizen en eenden door de wieken van een windmolen geraakt.

Ook groene stroom?

Wil jij ook liever groene stroom ontvangen? Bekijk dan de prijzen van de groene energie van de energieleveranciers in onze vergelijker. Heb je een energiefactuur bij de hand? Dan kun je binnen vijf minuten overstappen naar een andere leverancier.

Energie vergelijken

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven