Energieleveranciers vergelijken

  • Bespaar en verlaag uw energiefactuur
  • Laagste prijsgarantie
  • Goedkoper dan groepsaankopen
  • Altijd 14 dagen bedenktijd
svg
Uw postcode
Elektriciteit ???
Gas ???

Prosumententarief berekenen in 2018

Waarom betalen huishoudens die zelf energie opwekken het prosumententarief?
Dit tarief is in het leven geroepen om deze huishoudens te laten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsdistributienetwerk.

Omdat het netto energieverbruik bij zonnepanelen lager is betaald men ook minder aan heffingen die normaliter werden doorbelast per kWh verbruik van elektriciteit. Door het in rekening brengen van het prosumententarief weet de netbeheerder alsnog kosten in rekening te brengen ondanks het lagere energieverbruik.

[socialButtons]

 


Wanneer een huishouden voorheen geen energie verbruikte omdat zij minstens evenveel energie opwekten dan verbruikten, dan zouden zij ook geen netwerkkosten betalen.

De netwerkkosten werden in dat geval volledig betaald door degenen die geen energie opwekten. Ondanks dat de prosumenten wel tweemaal gebruik maken van het netwerk: bij de afgifte van energie als gevolg van het opwekken en bij het verbruiken van de energie. Door de invoering van het prosumententarief draagt ieder huishouden bij aan de netwerkkosten.

Het netwerk wordt dus ondanks het lagere energieverbruik wel degelijk gebruikt, omdat men in de zomer meer opwekt dan verbruikt en in de winter heeft men meer energie nodig dan men opwekt. Het netwerk is daarmee een soort van tijdelijke opslag van uw energie.

Het woord prosumenten betekent in deze niks anders dan huishoudens zie zelf hun energie opwekken en zelf verbruiken. Dit kan zijn via zonnepanelen, windmolens en warmtekrachtkoppeling installaties.

Betaalt iedereen die zelf energie opwekt het prosumententarief?

Ja iedereen die een terugdraaiende teller heeft met een maximaal vermogen van 10 kVa in een laagspanningsnetwerk betaalt dit tarief. Ook als u geen groenestroomcertificaten heeft.

Wat als u geen eigenaar bent van de zonnepanelen in het huis waar u woont? De elektriciteitsrekening wordt betaald door degene die op het adres woont waar de energie wordt opgewekt.

Dus ook wanneer u niet de eigenaar bent, maar de huurder van de woning. Eventueel kunt u hierover overigens wel afspraken maken met de eigenaar, wellicht wil hij deze kosten (deels) voor zijn rekening nemen.

Heeft u een sociaal tarief? In dat geval hoeft u het prosumententarief niet te betalen.

Hoeveel bedraagt het prosumententarief dat we betalen aan het distributienetwerk?

Helaas is dit niet gemakkelijk te beantwoorden. Omdat de tarieven afhangen van uw netgebied, maar ook van het vermogen van uw omvormer.

Het vermogen van uw omvormer dient u te vermenigvuldigen met het bedrag dat geld voor uw netgebied. Dit is vast bepaald voor uw postcode.

De prosumententarieven die gelden per 1 januari 2018 zijn als volgt:

Een rekenvoorbeeld ter verduidelijking van het te berekenen tarief

Uw zonnepanelen hebben een vermogen van 3.200Watt ofwel 3,2kW. Voor uw postcode is de netbeheerder is Infrax dus uw tarief is conform bovenstaande tabel 98,98. Het te betalen prosumententarief bedraagt voor u 3,2 Kw x €98,98 = €316,74. Dit draagt u dus jaarlijks af aan de netbeheerder om gebruik te mogen maken van het netwerk.

Is het vermogen van uw omvormer om welke redenen dan ook zijn gewijzigd? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw netbeheerder zodat zij dit aanpassen om het juiste tarief voor u in rekening te kunnen brengen.

Belangrijk hiervoor is om bewijsstukken van het nieuwe vermogen van uw omvormer te kunnen laten zien aan de netbeheerder, zoals bijvoorbeeld het AREI-keuringsverslag. Deze kunt u opvragen bij uw installateur van de zonnepanelen.

Aan wie moet u het prosumententarief betalen?

Deze kosten hoeft u niet rechtstreeks te betalen aan de netbeheerder, maar worden via de energieleverancier aan u doorbelast. Let er dus goed op dat het in rekening gebrachte bedrag klopt.

Twijfelt u over de juistheid van de energiefactuur of wenst u dat wij voor u energieleveranciers vergelijken voor uw situatie? Neem gerust contact op met onze klantenservice van energieleveranciers.be en wij zullen voor u controleren of het prosumententarief juist berekend is.

Zijn de jaarlijkse kosten altijd even hoog?

Neen. Vanaf medio 2015 wordt het tarief aan de prosumenten doorgerekend. Sindsdien werd het tarief elk jaar gewijzigd.

Omdat de Vreg (de Vlaamse regulator) de distributienettarieven voor elektriciteit heeft verlaagd, is ook het prosumententarief in 2018 iets gedaald. Op de website van de Vreg http://www.vreg.be/nl/prosumententarief-eigen-productie-met-terugdraaiende-teller kunt u de huidige tarieven bekijken.

Heeft u overigens een nieuwe installatie dan wordt het tarief in rekening gebracht vanaf het moment het gebruik van de installatie. Hierbij wordt uitgegaan van de datum op uw keuringsattest.

Kunt u deze kosten ook niet betalen?

Jazeker. Dat is mogelijk door volledig onafhankelijk te zijn van het netwerk door de aanschaf van een thuisbatterij. In onze blog over de thuisbatterij kunt u hierover meer lezen.

U kunt ook een bidirectionele meter, beter gekend als de slimme meter, laten plaatsen. Deze meter meet precies hoeveel energie u verbruikt en hoeveel energie u opwekt. U heeft in dit geval dus geen terugdraaiende meter.

Hierbij betaalt u enkel de netwerkkosten op basis van uw (bruto) gebruik. Er zijn overigens kosten verbonden aan deze meter, maar u hoeft dan geen prosumententarief te betalen. Deze meter is vaak interessant in combinatie met de bovengenoemde thuisbatterij.

Echter raden wij aan om geen bidirectionele meter meer te laten plaatsen, vanwege de geplande vervanging van alle huidige meters door de digitale meter vanaf 2019.

U kunt er ook voor kiezen om het prosumententarief niet aan uw energieleverancier te betalen. Maar wij raden dat zeer zeker af. De leverancier zal het proces van wanbetaling tegen u opstarten en naar verwachting het contract beëindigen.

De mogelijkheid bestaat dat de netbeheerder u vervolgens als sociale leverancier van elektriciteit gaat voorzien. Dit is normaal gesproken zeker niet tegen het goedkoopste energietarief. Een andere mogelijkheid is dat de netbeheerder u zelfs volledig afsluit van het netwerk en u dus geen elektriciteit meer kan afnemen.

Wat kunnen we in de toekomst nog verwachten met betrekking tot het prosumententarief?

Met de ontwikkelingen van de digitale slimme meter is de verwachting dat u het overschot van uw opgewekte energie ook aan de netwerkbeheerder kan verkopen tegen 2019. Momenteel gaat het overschot dat u opwerkt nog volledig ‘verloren’.

De overschotten worden overigens niet door de netbeheerders doorverkocht aan andere huishoudens, maar worden gebruikt om de netverliezen mee op te vangen. Deze netverliezen ontstaan bij de verdeling van bijvoorbeeld een transformator van de netbeheerder tot aan een woning.

Daarnaast is de Vreg bezig met een nieuwe tariefstructuur waarbij het prosumententarief zal wegvallen, aldus onze Minister van Energie Bart Tommelein. Maar ons vermoeden is wel dat daarvoor zeker een ander tarief in rekening gaat worden gebracht aan de prosumenten…

Copyright © 2025 Energieleveranciers.be Naar boven