Groenestroomcertificaat

Groenestroomcertificaat

Een groenestroomcertificaat is een certificaat dat aantoont dat er een bepaalde eenheid aan groene stroom werd geproduceerd. De certificaten werden in het leven geroepen door de Vlaamse Regering om het produceren van groene energie aan te moedigen, aangezien de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen prijzig is. Niet alleen voor zonnepanelen kunt u een groenestroomcertificaat krijgen, ook kunnen certificaten worden uitgereikt bij bijvoorbeeld windenergie of biomassa. Voor zonnepanelen geldt over algemeen dat u per 1000kW recht heeft op één groenestroomcertificaat.

Wel of geen groenestroomcertificaten?

Indien u uw zonnepanelen hebt aangeschaft (max 10 kW) na 14 juni 2015, hebt u geen recht meer op groenestroomcertificaten. Installaties die groter zijn dan 10 kW, kunnen nog wel in aanmerking komen voor certificaten. Is uw installatie voor de eerste keer gekeurd vóór 14 juni 2015 en u toen niet over een groenestroomteller beschikte, kunt u de teller plaatsen en opnieuw laten keuren na 14 juni 2015. Omdat de in dienstname gelijk is aan de eerste AREI-keuring, krijgt u in dit geval wel certificaten. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de Vlaamse Overheid voor groenestroomcertificaten

Wanneer groenestroomcertificaat?

In onderstaand overzicht ziet u de tarieven en steunperiodes.

Heeft u een installatie groter dan 10 kW? Dan kunt u nog wel in aanmerking voor certificaten. Bekijk het hele overzicht voor het aantal groenestroomcertificaten op de website van de Vlaamse overheid.

Groenestroomcertificaat aanvragen

Nadat uw zonnepaneleninstallatie is geplaatst, gekeurd en in gebruik is genomen, meldt u uw installatie bij INFRAX. U ontvangt van dan een uniek nummer waarna u uw installatie aanmeldt bij de netbeheerder. Zodra u genoeg energie voor minstens één certificaat heeft geproduceerd, geeft u uw meterstand door bij VREG. Nadat deze standen zijn goedgekeurd, wordt het groenestroomcertificaat automatisch aan de netbeheerder verkocht. Deze wordt pas uitbetaald wanneer alle voorgaande stappen zijn doorlopen. Meer informatie hierover vindt u op Vlaanderen.be.

Keer  terug naar de energiebegrippen.

Copyright © 2023 Energieleveranciers.be Naar boven