Blog

Overstappen naar nieuwe energieleverancier? Hier moet je op letten

Overstappen naar nieuwe energieleverancier? Hier moet je op letten

Je energiecontract loopt bijna af en het wordt tijd om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier. Of je gaat verhuizen en mag weer een nieuw contract afsluiten. Wat je reden ook is, bij het overstappen naar een nieuwe energieleverancier moet je op verschillende zaken letten.

1. Start met energieprijzen vergelijken

Ben jij op de hoogte van de prijzen in de energiemarkt? Weet jij wat de goedkoopste energieleverancier is in jouw omgeving? Wanneer je een energievergelijking maakt, kun je in één oogopslag zien wat de goedkoopste energieleverancier is. Een voordeel van een Levver.be is dat je de aanbiedingen die je op de website ziet, in de meeste gevallen niet kunt terugvinden op de website van de energieleverancier zelf. Bovendien kun je de filteren in de vergelijker, zodat je een aanbod ontvangt dat past bij jouw wensen en behoeftes.

2. Houd rekening met de opzegtermijn

Wil je opzeggen voordat het contract bij je huidige leverancier eindigt? Bekijk dan wat de opzegtermijn van je contract is. Wanneer je je hier niet aan houdt, kan je leverancier jou een schadevergoeding aanrekenen. Onderneem dus op tijd de nodige stappen, want een verandering van de energieleverancier duurt minstens vier weken. Sinds 2012 hoef je als gezin of Kleine of Middelgrote Onderneming (KMO) geen verbrekingsvergoeding meer te betalen. Wel is het goed te letten op de kleine lettertjes. Heb je nog steeds recht op het kortingsbedrag of moet je het terugbetalen?

3. Kies het juiste tarief: vast of variabel

Bij een vast tarief betaal je altijd een vaste prijs per kWh. Die prijs geldt alleen voor de leveringskosten per kWh en niet voor alle overige kosten zoals distributiekosten. Die worden namelijk vastgesteld door de netbeheerder, en daar heeft de energieleverancier geen invloed op. Voordeel is dat je een beter zicht hebt op de kosten die je maakt, maar je kunt geen gebruikmaken van tussentijdse prijsdalingen. Bij een variabel tarief berekent de leverancier de prijs per kWh opnieuw. Daarbij kunnen de tarieven ook hoger en lager worden en dat kan in jouw voordeel werken. Echter zorgt dat er ook voor dat het niet altijd duidelijk is wat je moet betalen.

Bij Levver wordt de variabele energieprijs berekend volgens de methode van de CREG. Hiermee krijg je een realistische inschatting van de kosten over de periode van een jaar. Deze methode houdt rekening met de gewogen gemiddelden voor de volgende vier kwartalen.

4. Ga voor het juiste contract

Een éénjarig contract of langdurig energiecontract? Sinds je vanaf 2012 geen verbrekingsvergoeding meer hoeft te betalen, maakt het eigenlijk niet meer uit of je een kort of lang contract afsluit. Je kunt elk jaar opnieuw alle energieleveranciers vergelijken en opnieuw overstappen. Wel moet je daarbij rekening houden met de opzegtermijn. Daarnaast kan het zijn dat de korting die je krijgt bij een 3-jarig contract, pas wordt uitbetaald aan het eind van het contract.

5. Maak gebruik van de bedenktijd

Heb je een energiecontract afgesloten? Dan heb je altijd recht op een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Mocht je niet helemaal tevreden zijn met het contract of toch spijt hebben van je keuze, dan kun je, mits je op tijd bent, een beroep doen op je bedenktijd en het contract ontbinden. Energie vergelijken met een energievergelijker neemt waarschijnlijk al een groot deel van je twijfels weg, aangezien de goedkoopste aanbieder op dat moment ook echt de goedkoopste uit onze vergelijker is.

6. Check alle bijkomende kosten

Wanneer je een contract afsluit, bekijk dan ook of alle kosten daarin zijn meegenomen. Hoe zit het met kosten voor transport, btw, vastrecht en energiebelasting? Wanneer je gaat vergelijken op Levver.be, zie je altijd een complete totaalprijs. Je ziet duidelijk wat en hoe hoog de extra kosten zijn, zoals transportkosten, meterhuur of de heffingen. Zo weet je waar je aan toe bent.

7. Bekijk de terugleververgoeding

Heb je zonnepanelen of ben je van plan deze aan te schaffen? Dan is het slim om de terugleververgoeding per leverancier te bekijken. De goedkoopste leverancier heeft niet automatisch de beste terugleververgoeding.

8. Kijk je meterstanden na

Heb je je meterstanden doorgegeven aan je oude energieleverancier? Bekijk of deze goed staan vermeld op de eindafrekening, maar ook op je voorschotfactuur bij je nieuwe leverancier. Vergeet hier ook niet een kopie van te maken voor je eigen administratie.

9. Overstappen op het juiste moment

Zorg dat je op het juiste moment overstapt. Je kunt namelijk beter niet overstappen tijdens of net na de zomer, zeker als je in het bezit bent van zonnepanelen. Je hebt namelijk een heel jaar nodig om optimaal te kunnen profiteren van de zonnepanelen. Je zonnepanelen leveren in de zomer meer op dan dat je verbruikt. In de winter kun je dit compenseren. Ook krijg je voor de teruggeleverde stroom een lagere vergoeding dan dat je de stroom die je zonnepanelen opwekken, verbruikt.

Ben jij klaar om een goede afweging te maken? Ga dan op zoek naar de goedkoopste energieleverancier. Zo houd je des te meer geld over voor leuke dingen!

Zoek naar een goedkope energieleverancier

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven