Blog

Hoe kunt u zonnepanelen delen?

Hoe kunt u zonnepanelen delen?

Eerder dit jaar kondigde Vlaams minister van Energie Bart Tommelein aan dat we in de nabije toekomst kunnen gaan zonnedelen. Zonnedelen betekent dat de zonnepanelen die bijvoorbeeld liggen op het dak van uw buren, een vereniging, gemeente of een bedrijf kunnen worden gedeeld tussen meerdere investeerders. De opbrengst ervan kan direct worden verrekend met de factuur van uw energieleverancier.

Wanneer kunt u de zonnepanelen gaan delen?

Volgens de minister zouden we hier in het najaar van 2018 al gebruik van kunnen gaan maken. Een mooi alternatief als u bijvoorbeeld een ongeschikt dak heeft om zonnepanelen op te leggen. Of u wilt nog meer stroom opwekken dan mogelijk is met uw eigen zonnepanelen. Of u wilt gewoon investeren in deze gedeelde zonnepanelen.

Wanneer een groep mensen samen gaat investeren in zonnepanelen, zijn er aanvullend schaalvoordelen mogelijk. Waardoor de investering per saldo goedkoper is.

Uw voordeel bij zonnedelen

Als u in de toekomst hierin wilt investeren kunt u allereerst een mooi rendement verwachten. Helemaal als u dit vergelijkt met de huidige rente op uw spaarboekje.

Daarnaast kunt u er ook kiezen om uw aandeel opgewekte energie te gebruiken om uw factuur bij de energieleverancier te verlagen. Mocht u meer energie opwekken dan verbruiken? Dan is er ook nog de verwachting dat u het overschot kan gaan terug verkopen aan energieleveranciers.

Wat gebeurt er ondertussen?

De netbeheerders Eandis en Infrax starten een samenwerking op met de Belgische energieleveranciers. Samen onderzoeken zij de opties voor het delen van zonnepanelen.

Ondertussen kan je al een kijkje nemen op de campagnesite Stroomversneller. Hierop zijn de daken te zien die zijn genomineerd als mogelijke zonnedeeldaken.

Ook de gemeentes beginnen de kansen van het zonnedelen in te zien. Mede omdat zij veel gebouwen en gronden in bezit heeft. Door middel van het zonnedelen kunnen zij interessante investeringen voor haar inwoners creëren.

De gemeentes Kortrijk en Genk hebben al initiatieven opgestart waaraan kan worden deelgenomen

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven