Blog

Warmtepomp? Veel te duur! Of toch niet?!

Warmtepomp? Veel te duur! Of toch niet?!

Wij waren nog altijd in de veronderstelling dat een warmtepomp enorm duur zou zijn en je deze investering er eigenlijk nooit of misschien over meer dan dertig jaar er pas uit zou halen. Maar hoe zit het eigenlijk? Wat is de warmtepomp en waarom zou je de aanschaf ervan overwegen?

Wat is een warmtepomp?

De waterpomp is een meer energiezuinig alternatief op de cv-ketel. Deze manier van verwarmen kan het energieverbruik tot vijf keer lager laten liggen dan bij de reguliere cv-ketel. Eigenlijk is de warmtepomp een omgekeerde koelkast: de pomp haalt haar warmte uit de lucht, grond of water, de lucht wordt verder verwarmd en het huis in geblazen.

Bijkomend voordeel is dat de pomp zowel kan verwarmen als afkoelen, handig dus in de zomer. Én je kan deze ook gebruiken om water mee op te warmen.

Belangrijke voorwaarde voor een optimaal rendement is een goed geïsoleerde woning. Kijk hiervoor ook eens op onze blog over BENOveren.

De warmtepompen bestaan uit de volgende soorten:

  • Pompen met een putboring: deze behalen het hoogste rendement, maar zijn ook meteen de duurste optie. Er is niet veel tuinoppervlak nodig, maar mogelijk wel een vergunning om te boren.
  • Pompen met een horizontaal buizennet: deze hebben een hoog rendement en zijn goedkoper dan de putboringen. Wel is hiervoor veel tuinoppervlak nodig en blijft de aanschaf ervan duur.
  • Lucht-lucht pompen: het rendement is lager dan de eerste twee opties en een waterverwarming is er niet mee mogelijk. Maar de pomp is wel eenvoudig te plaatsen, heeft de mogelijkheid om te koelen en de investering is een stuk lager.
  • Lucht-water pompen: ook deze zijn goedkoper dan de eerste twee opties, maar behalen ook een lager rendement. Met deze warmtepomp kan je wel water verwarmen.

Wat kost een warmtepomp?

Voor de putboringen moet je op ongeveer 20.000 tot 35.000 euro rekenen en voor het horizontale buizennet ongeveer op 20.000 tot 30.000 euro. De beschikbare subsidie hiervoor ligt zo rond de 4.000 euro.

De kosten voor een lucht-lucht pomp liggen rond de 2.000 tot 10.000 euro. De subsidie hiervoor bedraagt 200 euro. De lucht-water pomp kost tussen de 5.000 en 10.000 euro. Met een mogelijke subsidie van 1.500 euro.

Waarom een warmtepomp aanschaffen?

  • met de aanschaf ervan verlaagt u uw ecologische voetafdruk.
  • uw energierekening zal tot maximaal 80% lager zijn in vergelijking met de traditionele cv-ketel.
  • de beschikbare subsidies. Kijk hiervoor ook eens op onze blog over subsidies.
  • de pomp kan tot dertig jaar meegaan.
  • hoog rendement: bij een traditionele cv-ketel is dit maximaal 100%, bij de warmtepomp ligt dit veel hoger.

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven