Is het genoemde jaarbedrag het precieze bedrag dat ik ga betalen?

Wanneer u energie vergelijkt in onze vergelijker, krijgt u een lijst te zien met prijzen van energieleveranciers. De prijzen zijn gebaseerd op de door u ingevulde informatie en worden getoond inclusief de kortingen voor energie. Het gaat om de totaalprijs voor energie voor een heel jaar. Onder dit totaalbedrag kunt u zien hoeveel u ongeveer per maand gaat betalen.

Jaarbedrag is een schatting

Het jaarbedrag dat in de vergelijker verschijnt, is gebaseerd op de ingevulde gegevens. Dit kunnen de schattingen zijn indien u zelf geen gegevens heeft ingevuld, maar dit kunnen ook uw eigen gegevens zijn. In beide gevallen gaat het om een geschatte berekening, aangezien u van tevoren nog niet weet hoeveel energie u dit jaar precies gaat verbruiken. Het bedrag dat u daadwerkelijk gaat betalen, kan dus afwijken.

Wanneer u overstapt, geeft u uw meterstanden door aan uw nieuwe energieleverancier. Op basis daarvan ontvangt u een voorschotfactuur. Om te voorkomen dat u het hele bedrag voor een heel jaar in één keer moet betalen, wordt het totaalbedrag door twaalf gedeeld en betaalt u maandelijks een gedeelte. Wanneer u een contract heeft met een variabel tarief, betaalt u elke vier maanden een ander bedrag. De variabele tarieven worden namelijk vier keer per jaar aangepast. Aan het eind van het jaar ontvangt u een jaarafrekening waarop staat of u moet bijbetalen of dat u geld terugkrijgt. Heeft u meer verbruikt dan de schatting die aan het begin van het jaar gemaakt is, dan moet u bij betalen. Andersom kan het ook zijn dat u geld terugkrijgt.

Waaruit is het geschatte bedrag op Energieleveranciers.be opgebouwd?

Wanneer u op ‘bekijk details’ klikt, kunt u precies zien waaruit het bedrag is opgebouwd. Voor elektriciteit ziet u de kosten van de jaarlijkse vergoeding (de abonnementskosten voor het contract), de kosten voor de groene stroom en de kosten voor WKK. In het groen ziet u het kortingsbedrag dat van het totaalbedrag wordt afgetrokken. Bij gas gaat het om de prijs voor de jaarlijkse vergoeding, de prijs voor het verwachte energieverbruik en eventuele kortingen. Verder heeft u nog inzicht in de opbouw van de nettarieven en heffingen.

Energie vergelijken

Doordat veel onderdelen verschillen per contract en per energieleverancier, loont het om verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. Niet alleen per leverancier verschilt de prijs, ook kan het zijn dat u per gemeente een ander bedrag betaalt voor hetzelfde product. Ook de prijzen die netbeheerders hanteren verschillen. Het is daarom van belang een goede afweging te maken. Daarvoor kunt u onze energievergelijker gebruiken. Aan de hand van uw gegevens kunt u heel simpel uitrekenen wat u gaat betalen wanneer u zou overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Heeft u een recente energiefactuur bij de hand? Dan kunt u binnen vijf minuten al overstappen.

Keer terug naar de veelgestelde vragen.

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven