Blog

Alle verschillende soorten verwarmingsketels op een rij!

Alle verschillende soorten verwarmingsketels op een rij!

In verwarmingsketels zijn er ontzettend veel soorten. Een warmtepomp is bijvoorbeeld erg zuinig, maar is voor veel mensen een te hoge prijs. De meeste mensen kiezen voor een condensatieketel. Maar welk model wordt het meest verkocht? Wat is de beste aankoop richting de toekomst? 

Vier miljoen Belgische gezinnen verwarmen hun huis met een klassieke cv-ketel. Stookolie is goed voor 25 procent van de markt, en gas voor 75 procent. Een condensatieketel op gas is de meest geplaatste ketel op de Belgische markt.  

Wie kiest voor een grondige renovatie kan overschakelen op een warmtepomp, maar dat is vaak niet haalbaar vanwege de te hoge prijs. De condensatieketel blijft dus het populairst. Wij zetten de trends en de voordelen voor je op een rijtje! 

Overschakelen van stookolie naar aardgas?

Condensatieketels op aardgas zijn de populairste ketels, maar de verschuiving van stookolie naar aardgas gaat de komende jaren nog groter worden. De Vlaamse regering heeft aangekondigd dat er vanaf 2021 een verbod op stookolieketels komt. Je mag ze dan nog wel gebruiken, maar niet meer kopen. Dat verbod geldt voor nieuwbouwwoningen en grote renovaties. Voor de andere woningen wordt de einddatum op 2035 gezet. Tussen 2021 en 2025 komt er hoogstwaarschijnlijk een premie voor wie omschakelen van stookolie naar aardgas. 

De omschakeling biedt veel voordelen: 

 

  • Gasketel is goedkoper 
  • Het rendement ligt hoge
  • Tank niet aanvullen
  • Onderhoud is minder duur 
  • Je verliest minder ruimte (geen opslagtank nodig)

 

Multifunctionele verwarming vs Hybride verwarming

Ook multifunctionele verwarming wordt immens populair. Radiatoren zijn dan niet alleen in staat om te verwarmen, maar ook om je woning af te koelen. Ideaal voor een hittegolf in de zomermaanden. Ze zijn aangesloten op een warmtepomp of een hoogrendementsketel. 

Hybride verwarming werkt dan weer met hernieuwbare energie of met fossiele brandstof. Ze verwarmen elk een ander deel van je huis. De condensatieketel zorgt voor een warme woning, terwijl een zonnecollector voor warm water zorgt. De samenwerking tussen de twee ketels is erg belangrijk. 

Kies voor een slimme thermostaat

Dankzij een slimme thermostaat kan je je verwarming vanop afstand besturen. Ideaal. Zo hoef je je verwarming niet de hele dag op te zetten en is het aangenaam als je thuiskomt. De slimme thermostaat kan je vaak instellen dat hij op een bepaald tijdstip aan gaat. Een slimme thermostaat is ontzettend energiezuinig en kan je een flink bedrag schelen aan het einde van het jaar. Zeker de moeite om je hier eens in te verdiepen bij je energieleverancier.

U kunt de prijzen controleren door bij onze energie vergelijker uw postcode in te voeren.

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven