Blog

Mijn energie verbruik berekenen: waarop moet ik letten?

Mijn energie verbruik berekenen: waarop moet ik letten?

Vaak krijgen wij de vraag ‘hoe kan ik mijn energie verbruik berekenen?’. Zeker wanneer iemand voor het eerst op kot gaat of een eerste eigen woning koopt. Wij zullen u het antwoord geven zodat u vooraf al een inschatting kan maken van uw verwachte energiefactuur.

De totale kosten van mijn energie: zijn dit het totaal aantal kWh?

Nee. Ook al zou u precies het aantal kWh kunnen inschatten, de factuur bestaat uit meerdere onderdelen. Deze bestaan uit de energieprijskosten, de nettarieven en de heffingen.

De meeste kosten worden gerelateerd aan de hoeveelheid kWh die u verbruikt. Verbruikt u dus relatief veel? Dan betaalt u ook meer aan bijvoorbeeld de federale bijdrage, omdat deze op basis is van uw kWh verbruik wordt berekend. Daarnaast zijn er nog de vaste kosten voor de jaarlijkse vergoeding en de meterhuur.

Onze prijsvergelijker laat u tot in het detail zien uit welke onderdelen de energiekosten zijn opgebouwd. Belangrijk hierbij om te weten is dat de kosten die u betaalt aan verbruik en jaarvergoeding de enige kosten zijn die verschillen tussen de energieleveranciers. De overige kosten zullen gelijk zijn, onafhankelijk welke energieleverancier u kiest.

Wat is van impact op mijn verbruik?

Om uw gas en/of elektriciteitsverbruik te berekenen zijn er een paar zaken belangrijk. Zoals het soort woning waarnaar u toe gaat verhuizen. Betreft het een appartement of bijvoorbeeld een open bebouwing. De eerste heeft vaak al buren boven, onder en naast zich, waardoor het huis al opgewarmd wordt. Maar ook het aantal vierkante meters telt mee in uw berekening, net als het aantal bewoners. Ook uw EPC zal een enorme impact op uw rekening gaan hebben. Net als het aantal elektrische toestellen en de energiezuinigheid ervan.

Gemiddeld verbruik elektriciteit per gezin in kWh

In onderstaande tabel kunt u het gemiddelde verbruik elektriciteit opzoeken op basis van het aantal bewoners en aantal meters.

 

Gemiddeld verbruik gas per type woning in kWh

In onderstaande tabel vindt u het gemiddelde gasverbruik voor verschillende type woningen.

Wilt u liever persoonlijk worden geholpen, dan kunt u ons ook een bericht sturen en wij zullen u stap voor stap meehelpen om een goede inschatting te maken van uw verwachte energieverbruik. Zodat u straks in uw nieuwe woning op basis van de juiste uitgangspunten de goedkoopste energieleverancier kunt kiezen.

Copyright © 2023 Energieleveranciers.be Naar boven