Blog

Leegstand? Wat te doen bij de keuze voor energieleverancier?

Leegstand? Wat te doen bij de keuze voor energieleverancier?

U heeft een huis maar deze staat momenteel leeg. U bent er bijvoorbeeld nog in aan het verbouwen of u heeft geen huurder meer. Bent u dan verplicht om een contract bij een energieleverancier af te sluiten bij leegstand? Wij helpen u graag de mogelijkheden op een rij te zetten.

De opties bij leegstand voor uw energieleverancier keuze

Zodra uw huis leeg komt te staan is het verstandig om samen met de vorige bewoner allereerst een energieovernamedocument in te vullen. Dit is aan te raden zodat er over de overname en meterstanden geen onduidelijkheden kunnen ontstaan nadien.

Ondanks dat uw huis nu leeg staat moet u toch een contract afsluiten bij een energieleverancier. U staat dan voor de keuze om ofwel een regulier contract af te sluiten, waarbij u kiest voor een zo laag mogelijk maandelijks voorschot. Ofwel u zoekt een leverancier die het leegstandstarief aanbiedt. Hierbij zijn uw maandelijkse vaste kosten minimaal. Maar er is wel een addertje onder het gras: zodra u elektriciteit verbruikt, ligt u kWh prijs hoger dan bij een regulier contract. De meest ideale oplossing zal dit tarief daarom dan vaak niet zijn bij bijvoorbeeld verbouwingen.

Besluit u een regulier contract af te sluiten? Met onze energie vergelijker kunt u de goedkoopste energieleverancier zoeken.

Een ander alternatief is om uw meters volledig te laten afsluiten. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw distributienetbeheerder om dit te organiseren. Dit is zeker een optie als u verwacht dat het huis voor een zeer lange leeg zal staan. Wij raden u aan om in dat geval de kosten naast elkaar te zetten. Het laten afsluiten en daarna weer aansluiten van de meters kost bijvoorbeeld bij Infrax al snel zo’n 250 euro. Neem hierbij in uw overweging ook mee dat het huis in de winter dan niet kan worden opgewarmd. Met alle mogelijke gevolgen van bevroren leidingen vandien.

Ons advies: kies voor een regulier contract zodat u wel kan profiteren van de eenmalige kortingen die de energieleverancier aanbiedt. Deze krijgt u namelijk niet bij de leegstandstarieven. Daarnaast heeft u dan meteen een laag kWh tarief, mocht u tijdens bijvoorbeeld verbouwingen stroom nodig hebben of u wilt in de winter u huis warm stoken.

 

Copyright © 2019 Energieleveranciers.be Naar boven
tot 31/10 unieke overstapkortingen tot €590 voor wie overstapt via Energieleveranciers.be vergelijk nu!
tot 30/11 unieke overstapkortingen tot meer dan €500 voor wie overstapt via Energieleveranciers.be vergelijk nu!