Blog

Hoeveel meer energie verbruik je met Kerst?

Hoeveel meer energie verbruik je met Kerst?

Gezellig samen genieten van een kerstdiner en daarna lekker lang natafelen of kerstfilms kijken. Kerst is voor de meeste mensen een leuke periode waarin familie en/of vrienden centraal staan. Het is echter ook een tijd waarin je energierekening records breekt. Hoeveel energie verbruiken we met Kerst? En vooral: hoe kun je voorkomen dat je factuur ongekend hoog wordt?

Wat kost kerst?

Het begint al weken vóór Kerst: het versieren van de kerstboom en de rest van het huis. Is het in Amerika helemaal hip om van je huis een theaterstuk te maken, ook in België wordt het steeds populairder om je huis te versieren met lampjes in alle soorten, maten en vormen. Ook in de dagen voordat Kerst begint, is er al genoeg te beleven. Kerstmarkten, kersttoneeltjes en concerten buiten de deur, kerstfilms kijken en het kerstmaal voorbereiden binnenshuis. Met kerst zelf zitten we in een lekker verwarmd huis, naast de kerstboom te genieten van een kalkoen of fazant die uren in de oven heeft gestaan. Na afloop genieten we van een kop koffie of verkoelend drankje en dat zal soms tot in de late uurtjes doorgaan.

De verlichting

Stel, je hebt een kerstboom met een snoer van twintig gloeilampjes plaatst, een kerstster met gloeilamp, een lichtslang van tien meter die aan de gevel hangt en honderd buitenlampjes in een boom hangen. Ervan uitgaande dat je een maand van tevoren de kerstboom opzet en de verlichting ophangt en dat je deze zes uur per dag laat branden, kost je dat zo’n €13 voor de hele maand. Laat je ze 24 uur branden, dan kost je dat €52.

Het kerstdiner

Om het vlees te verwarmen, brood te bakken en misschien het toetje te bereiden, hebben we de oven nodig. Voor het opwarmen van een gemiddelde maaltijd, staat de oven een uur aan inclusief voorverwarming. Je verbruikt dan 0,97 kWh. Het gaat dan om één uurtje en waarschijnlijk gebruik je de oven wel langer. Gebruik je de magnetron? Tien minuten iets opwarmen op 750 watt kost €0,18, iets wat je makkelijk kunt uitrekenen aangezien het wattage op het schermpje staat. Koken op een inductiekookplaat kost gemiddeld 175 kWh per jaar (0,48 kWh per dag, €0,12) en op een keramische kookplaat 225 kWh per jaar (dus 0,62 kWh per dag, €0,17). Ben je een gourmetgek? Een avondje gourmetten met een gourmetstel van 1500 watt verbruikt zo’n 4,5 kWh, wat neerkomt op zo’n €1,21.

energieverbruik kerst

Iets bakken is natuurlijk hartstikke leuk en lekker. Tip: bepaal van tevoren wanneer je wat in de oven doet, zodat je niet constant de temperatuur hoeft aan te passen en je meerdere gerechten tegelijkertijd in de oven kunt plaatsen.

Koelkast

Een tweede koelkast om al dat extra eten in te stoppen is soms reuze handig. Bedenk je dat geldt: hoe ouder de koelkast, hoe milieuonvriendelijker en dus hoe duurder hij over het algemeen is in gebruik. Een 15 jaar oude koelvriescombinatie verbruikt zo’n 450 kWh per jaar. Dat is zo’n 1,23 kWh per dag, wat neerkomt op €0,33 elke dag dat je hem in gebruik hebt. Al klopt dat niet helemaal, want als hij helemaal vanaf het begin moet koelen kost het natuurlijk iets meer energie.

Radio en tv

Home Alone, The Muppet Christmas Carol en Love Actually. Kerst is dé tijd om samen met je kids of partner een kerstklassieker op de buis te kijken. Het verbruik van een televisie verschilt erg veel per tv. Een televisie met groot plasmascherm en energielabel C verbruikt in vier uur tijd zo’n 0,54 kWh wat neerkomt op €0,15. Na de kerst is het vooral de beurt aan de radio en luisteren we massaal naar de Top 1000 van Radio 2. Of je nu op je laptop luistert of op je radio, beide apparaten verbruiken jaarlijks voor een paar euro aan energie, dus dat zou geen zoden aan de dijk moeten zetten.

Overige apparaten

We zijn er nog niet. Denk bijvoorbeeld aan de waterkoker die je aanzet om je gasten van een kop thee te voorzien (1 kWh om de waterkoker een half uur aan te zetten) of het koffiezetapparaat voor cappuccino (0,027 kWh voor het eerste kopje en elke vervolgkop 0,01 kWh met een Senseo en tussen de 0,3 en 0,6 kWh voor een pot koffie met een filter koffiezetapparaat) en de vaatwasser die je waarschijnlijk meerdere keren moet aanzetten om de vaat weg te werken (gemiddeld 1,32 kWh per keer, €0,35). En wat dacht je van de afzuigkap? De krultang en föhn om met Kerst extra goed voor de dag te komen? En de frietpan voor de aardappelkroketjes?

Hoeveel duurder is kerst?

Je kookt elke dag, kijkt misschien dagelijks televisie en ook het koffiezetapparaat wordt elke dag gebruikt. Als je echter tien personen in plaats van vier personen van eten voorziet (en ook nog eens erg uitgebreid kookt) gebruik je niet alleen méér apparaten, maar ook nog eens langer en vaker. De radio staat de hele avond aan en misschien kijken de kinderen intussen een film in een andere kamer, terwijl je nichtjes zich over je tablet buigen. Hoe dan ook, je verbruikt meer dan je op een normale dag doet. De twee zaken die wel echt verschil maken, zijn de verlichting en de verwarming. Die kunnen kan algauw voor tientallen extra euro’s zorgen.

Tips voor een goedkopere kerstmis

Dit kun je eraan doen om je energiefactuur zo laag mogelijk te houden:

  • Zet de kerstverlichting alleen ’s avonds aan en overdag en ’s nachts uit.
  • Kies voor LED-verlichting in plaats van gloeilampen. 100 LED-kerstboomlampjes verbruiken 1,5 kWh in 30 dagen, tegenover 10,5 kWh die 100 standaardkerstlampjes verbruiken. Ga maar na wat je kan besparen als je het hele huis versiert met LED-lampjes in plaats van reguliere verlichting.
  • Zet de verwarming een paar graden minder hoog dan normaal. Door het gebruik van de oven en door de hoeveelheid mensen in de kamer, wordt het sowieso wel warm.
  • Dat geldt ook voor gourmetten. Door het gourmetten wordt het toch wel warmer doordat de warmte rechtstreeks de ruimte ingaat.
  • Kijk samen een film op één televisie. Of nog beter: doe een gezelschapsspel en laat de televisie uit.
  • Doe de lampen alleen aan in de ruimte waar je bent. Je gasten vinden het toilet ook wel zonder dat de lamp op de gang de hele avond aan is.
  • Trek de stekkers van apparaten die je niet verbruikt, uit het stopcontact. Denk aan de decoder van de televisie, de radio en telefoonladers en de magnetron. Alle beetjes helpen om het kerstverbruik te compenseren, zullen we maar zeggen (al zou je dit natuurlijk beter altijd kunnen doen).
  • ‘Vergeet’ apparaten niet uit te zetten, zoals de afzuigkap en de waterkoker.
  • Als het buiten goed koud is (maar ook weer niet té), kun je drank en andere producten in een verpakking ook buiten neerleggen. Met een beetje geluk hoef je geen tweede koelkast in gebruik te nemen.
  • Wil je helemaal veel besparen? Ga bij familie van je kerstdiner genieten (en zet thuis je verlichting uit en de verwarming laag).

En last but not least

Stap over naar een goedkopere energieleverancier. Door de prijzen van de leveranciers met elkaar te vergelijken en over te stappen, kun je elk jaar tot €400 besparen. Dat tikt lekker aan!

Op Energieleveranciers.be vergelijken wij voor u de goedkoopste energieleveranciers. Deze zijn goedkoper dan groepsaankopen met een laagste prijsgarantie. Kijk maar eens wat het voor jou oplevert.

Goedkoopste energie vinden

Copyright © 2021 Energieleveranciers.be Naar boven