Blog

De energiemarkt dreigt opnieuw een vrije speeltuin te worden

Vanaf januari 2013 zullen de energieprijzen gedeblokkeerd worden

De meest voorzichtige voorspelling is dat een stijging van 5 procent verwacht wordt van de energieprijzen, anderen vermoeden zelfs dat prijzen zullen stijgen tot wel  15 procent. Beide situaties zijn niet uit te sluiten omdat de wetswijzigingen de markt weer vrij spel geven.

 

energieprijzen vergelijken

 

 

Opmerkelijk is dat de regering niet de bedoeling heeft tot prijsverhogingen. Eerder dit jaar werd besloten dat de energieprijzen bevroren moesten worden, omdat zij juist de bestaande prijsberekeningen niet  juist vond, en dit vooral in het nadeel van de consument was.

Daarom werden de prijzen geblokkeerd in afwachting van een nieuwe structuur van de energiemarkt, waar bijvoorbeeld ook de prijzen van elektriciteit en gas losgekoppeld zouden worden van de aardolieprijs.

De hoge elektriciteitsprijzen hadden namelijk de markt zoals niet eerder ervaren in beweging gebracht. Het was ongezien dat een monopoliehouder als Electrabel zoveel klanten en marktaandeel verloor. Het is een onderwerp dat duidelijk leeft onder de belgen, dat mag duidelijk zijn.

Bij de regering waar de vorderingen met de begroting moeilijk vooruitgang boekte, is het onderwero een beetje in vergetenheid geraakt.

Dit werd duidelijk omdat het practisch onmogelijk werd de nieuwe energiestructuur voor einde van het jaar door het parlement goedgekeurd te krijgen. Morgen is er hierover een vergadering om een laatste poging te doen tussen staatssecretaris Melchior Wathelet en minister Johan Vande Lanotte.

Deze heren zijn het voor het merendeel wel eens, maar verschillen sterk van mening over het tijdstip waarop deze discussie gevoerd wordt. Staatssecretaris Wathelet wil de prijzen nog twee jaar vrij van regles houden, om de energiemarkt de tijd te geven aan de nieuwe situatie te wennen.

Hij vindt namelijk dat de energiesector vast zit aan langetermijncontracten met hun leveranciers, waar ze niet van de ene op de andere dag onderuit kunnen.

Minister Vande Lanotte, die de strijd tegen Electrabel hoog op zijn politieke agenda heeft staan, vindt dat de winstmarges van vandaag ruim voldoende zijn om nu al de herstructurering vorm te kunnen geven, en benadrukt dat Electrabel alang haar langetermijncontracten aan het herzien is. De energiewaakhond CREG staat Vande Lanotte hierin bij.

Nu is het dus afwachten of beide heren tot een akkoord kunnen komen. Zo niet verloopt de deadline, wordt de energiemarkt opnieuw een vrije speeltuin, zullen de prijzen weer stijgen, is de hele prijsbevriezing gedeeltelijk zinloos geweest, en is het de consument, die niet verassend, weer eens geraakt wordt in de portemonnee.

Copyright © 2023 Energieleveranciers.be Naar boven