Warmtepomp

Warmtepomp

Met een warmtepomp kunt u warmte opwekken uit de omgeving. Deze warmte kunt u gebruiken voor bijvoorbeeld warm water, het verwarmen van het zwembad of voor het verwarmen van de ruimtes in huis.

Duurzaam verwarmen

De energie afkomstige uit een warmtepomp is een vorm van groene energie. Zo haalt een warmtepomp energie uit bijvoorbeeld de grond of de lucht. Deze manier van verwarmen is milieuvriendelijk doordat er minder gebruik wordt gemaakt van fossiele brandstoffen en de CO2-uitstoot verminderd wordt. Daardoor is dit een prima alternatief voor een klassieke verwarmingsinstallatie.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen. De lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht met als voordeel dat er bij de installatie geen boringen nodig zijn. Een lucht-lucht warmtepomp haalt ook warmte uit de buitenlucht, maar is niet geschikt voor het verwarmen van water maar enkel voor het verwarmen van de woning. Een grond-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. Om dit te realiseren moet er een buizennetwerk worden geïnstalleerd wat de prijs flink kan opdrijven. Een water-water warmtepomp maakt gebruik van grondwater. Ook hiervan is de prijs hoog, doordat er diepe gaten in de grond moeten worden geboord. Wel is het rendement erg hoog. Een hybride waterpomp combineert een gasketel en warmtepomp. Deze pomp gebruikt buitenlucht als bron, maar schakelt automatisch over op een gasketel wanneer het kouder wordt.

Prijs van een warmtepomp

De prijs van de warmtepomp hangt af van de soort pomp. Zo moet bij een grond-water warmtepomp een buizensysteem worden aangelegd, wat erg prijzig is. Een hybride warmtepomp is goedkoper, maar ook hier moet de prijs voor de installatie niet vergeten worden. De gemiddelde prijs van een hybride warmtepomp ligt tussen de €5.000 en €7.000 , terwijl de kosten voor een grond-water warmtepomp kunnen oplopen tussen de €15.000 en €25.000. Een lucht-lucht waterpomp kost gemiddeld tussen de €4.000 en €8.000, inclusief installatie. De kosten voor een lucht-water warmtepomp zijn minimaal €10.000 inclusief installatie. Een water-water warmtepomp kost tussen de €15.000 en €20.000, maar dit hangt ook af van de manier waarop de installatie geplaatst wordt. Deze kan namelijk verticaal of horizontaal geplaatst worden.

Subsidie

In sommige gevallen kunt u een subsidie ontvangen. Zo moet de woning uiterlijk 31 december 2013 aangesloten zijn op het elektriciteitsnet en moet de installateur een certificaat van bekwaamheid bezitten. Alle regels rondom de subsidie voor warmtepompen kunt u lezen op de website van Vlaanderen.be.

Bekijk alle energie begrippen.

Copyright © 2023 Energieleveranciers.be Naar boven