Blog

Distributienettarieven wijzigen in 2018

Distributienettarieven wijzigen in 2018

Per 1 januari 2018 zijn de nieuwe distributienettarieven in Vlaanderen van kracht geworden. Deze tarieven zijn verschillend per distributienetbeheerder. Afhankelijk van uw postcode zal de verandering in de distributienettarieven verschillend worden toegerekend worden op uw factuur.

Wat is het distributienettarief?

Distributienettarieven zijn de kosten die u moet betalen voor de transport van energie zoals elektriciteit en gas. De totale kosten worden door uw energielevarcier gefactureerd, maar wordt één op één doorgegeven aan uw netwerkbeheerder. Op de eerstvolgende energiefactuur zal voor u duidelijk worden wat de hoogste is van de kosten voor de nettarieven. Op basis van uw verbruik zullen de kosten aangerekend worden.

Hoeveel veranderen de distributienettarieven dit jaar?

De voornaamste verandering dit jaar zit in de stijging van het distributienettarief voor aardgas, als gevolg van jaarlijkse inflatie en de evolutie van netkosten van de Belgische infrastructuur. Deze kosten worden beïnvloed door de methode voor het vastellen van nieuwe tarieven die het voor de netbeheerder mogelijk maakt om op efficiënter de levering van energie te verzorgen.

De distributienettarieven voor elektriciteit dalen dit jaar lichtjes. Dit word veroorzaakt door Europese ontwikkelingen in de productie van groene energie en het effectief beheer van CO2 certificaten. De exacte daling is per postcode verschillend maar kunt u nalezen op deze pagina op de website van de VREG.

De VREG verwacht dat voor de gemiddelde Vlaming het totaal bedrag van energierekening direct zal  beginnen te dalen met ingang van 1 januari 2018.

Nieuw Prosumententarief 2018

Er is ook goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen met een meter die terugdraaid en levert aan het net. Het zogenaamde prosumententarief zal namelijk ook dalen per 1 januari.

Een rekenvoorbeeld voor een standaard installatie van 2,9 kW in Inter-Energa gebied:

2,9 kW x 87 euro = 252,3 euro (incl. btw)

Het overzicht van alle wijzingen in het prosumententarief 2018 vindt u op deze pagina van de Vlaamse Overheid.

Copyright © 2021 Energieleveranciers.be Naar boven