Hoe wordt het voorschotbedrag bepaald?

Contracten bij een energieleverancier lopen doorgaans een jaar of een veelvoud daarvan. Elk jaar ontvangt u een jaarafrekening waarop u kunt zien hoeveel energie u het afgelopen jaar precies verbruikt hebt. Om te voorkomen dat u in één keer het hele bedrag moet betalen, delen de leveranciers het jaarlijkse bedrag door twaalf.

Hoog of laag voorschotbedrag

Het probleem dat hierbij ontstaat is dat het totale bedrag dat u aan het eind van het jaar voor uw energie moet betalen, niet precies kan worden vastgesteld. U weet natuurlijk nog niet wat u komende winter gaat verbruiken, terwijl energieleveranciers niks kunnen zeggen over hoe de energieprijzen over een halfjaar zijn. Daarom werken leveranciers met een voorschotbedrag. U schiet dus in principe al een deel van de rekening voor.

Aan het eind van het jaar ontvangt u de jaarafrekening en kunt u dus werkelijk zien wat u heeft verbruikt. In de ideale situatie staat het bedrag op €0,00, maar in werkelijkheid is dit zelden het geval. Een extra strenge winter die haar intrede deed of een vakantie van een maand, kunnen een grote invloed hebben op uw energiefactuur. Daarom loopt u de kans dat u wat moet bijbetalen of juist een bedrag terugkrijgt.

Volgend jaar

Aan de hand van deze factuur schat de leverancier het voorschot voor volgend jaar in. Het voorgaande jaar wordt dus telkens als richtlijn gebruikt. Op deze manier zal het voorschot zo dicht mogelijk bij uw daadwerkelijke verbruik komen.

Hoe zit het met het voorschotbedrag en verhuizen?

Als u gaat verhuizen, wordt het voorschotbedrag bepaald op het energieverbruik van de vorige bewoners. Daarom is het van belang de meterstanden door te geven van de meter in uw oude woning. Het kan daarom zijn dat u moet bijbetalen of juist veel geld terugkrijgt aan het eind van het jaar. Wees dus niet blij wanneer uw voorschotbedrag lager uitvalt, het wilt dus niet zeggen dat u minder gaat betalen. U kunt natuurlijk altijd uw voorschot wijzigen. Het voorschot verhogen is geen probleem, maar over het verlagen van uw voorschot kan een leverancier weleens moeilijk doen.

Keer terug naar de vragen over energie of start met energieleveranciers vergelijken.

Copyright © 2024 Energieleveranciers.be Naar boven